Loading

Blog Card Posts

Vezérműszíj csere

Vezérlés csere

A motor alkatrészei és részegységei teljes összhangban kell, hogy végezzék feladatukat, pont mint egy óra szerkezete. Mint a mechanikus óráknál a léptető, a rugók és mutatók, a motorban a vezérlés gondoskodik a helyes ütemről. Szinkronizálja a fő- és a vezérműtengelyt és biztosítja a motor szelepeinek pontos, adott pillanatban történő nyitását és zárását. Az optimális vezérlési időktől történő minimális eltérések is negatívan hatnak a motor járásának a minőségére.

Alapvetően érvényes:
A négyütemű motorban az áttételi viszony mindig 2:1. Tehát, hogy a főtengely egy ütem alatt mindig fél fordulatot tesz meg, amíg a vezérműtengely – a főtengely által meghajtva – csak fele olyan gyorsan forog. Tehát amíg a vezérműtengely egy teljes fordulatot tesz, addig a főtengely az időben már két fordulatot tett meg. Pontosan itt kell a vezérlés szinkronizációját biztosítani: Az első ütem alatt történik a friss levegő beszívása a hengerbe a nyitott szívószelepen keresztül. Ezután következik a második és harmadik ütem a sűrítési és az égési folyamat, amelyeknél a vezérműtengely zárva tartja a szívó és a kipufogószelepeket. Végül az elégett gázkeveréket az előre mozgó dugattyú kinyomja a nyitott kipufogószelepen keresztül. Ennek a precíz sorrendnek minden üzemi körülmény között az állandóan változó környezeti-, hőmérsékleti- és lengési viszonyok mellett a motor minden fordulatszámánál kifogástalanul kell működnie. Végül is ez a precizitás dönt a motor futásának a minőségéről, a teljesítményleadásról valamint az üzemanyag-fogyasztásról és a károsanyag- kibocsátásról.

A motor szíj, vagy lánc vezérlés feladata:
A motor a főtengelyéről hajtja meg a vezérműtengely(eke)t. A Vezérműtengely a „bütykös” kiképzésének által nyitja vagy “engedi”záródni a motor szívó és kipufogó szelepeit.A motor elrendezéséből, fajtájából, vagy kialakításától függően egyéb funkciói is lehetnek. Ilyen funkció például a hűtővíz szivattyú, az olajszivattyút vagy az üzemanyag-szivattyú meghajtása.

A vezérlésnek (vezérlési időnek) pontosnak kell lennie, mint egy óraműnek. Akár fogasszíj, akár vezérműlánc, a precizitás, a tökéletes szinkronizáció alapfeltétel a belső égésű motor kifogástalan működéséhez.

A vezérműszíj egy keresztbordásra kialakított különleges gumiból készült alkatrész, mely un. alakzáró kapcsolattal hajtja meg a bordás kerekeket. A vezérműlánc pedig a kerékpár lánchoz hasonló kialakítású, ő is alakzáró kapcsolattal hajtja meg a többi résztvevőt. Mindennek keréknek, tengelynek pontos szinkronban kell működnie. Ezért a vezérműszíj, vagy a vezérműlánc nyúlása, vagy lazasága nem megengedett. Ennek a szinkronnak egy minimális eltérése is jelentős motormeghibásodáshoz vezet. Éppenezért a vezérműszíjat, vagy vezérműláncot kizárólag készletben, a hajtásban résztvevő összes kopó (görgők, feszítők, terelők, hidraulikus állítóművek, vízszivattyú -melyik motorban mi van) tagokkal együtt szükséges cserélni. Ezt egyszerűen vezérlés cseréjének hívjuk.

A vezérműszíj csereciklus:
A szíjhajtású motoroknál előírt karbantartási ciklusok megelőzik a túlfutásból eredő motor-károsodást. Ezek a tartós gumiból készült, kiváló minőségű szíjak idővel és persze futással arányosan öregszenek. Bizonyos idő és/vagy km futás után kikeményednek, rugalmatlanná válnak, megnyúlnak, repedeznek, mielőtt elszakadnak. Élettartamuk nagymértékben függ az eltelt időtől, ezért a konstruktőrök futástól függetlenül is 60 havonként cserélni rendelik. A kilométer futásra meghatározott csereciklus általában 120 ezer kilométer.

A láncos vezerlésről a legtöbben azt gondolják, hogy karbantartásmentes. A vezérműláncot is cserélni szükséges bizonyos időközönként. A vezérműlánc elhasználódásban jelentős szerepet játszik pl. a lendkerék állapota, az elhasználódott motorolaj. A surlódásból adódó kopás is nagy hatással van az élettartamra.

Amennyiben a fentiek alapján szükségesnek itéli meg a vezérlés cseréjét, jelentkezzen be szervizünkbe, ahol a futásteljesítmény és az eltelt időt figyelembevételével átbeszéljük a teendőket.


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Fertőzéshelyzet és felelősség a közlekedésben!

Sajnos válságos időket élünk, ami az egészségünket illeti, és ebben a helyzetben a legfontosabb a betegség elkerülése, megelőzése. Sokszor halljuk, hogy lehetőleg maradjunk otthon, és kerüljük a közösségeket, de vannak olyan esetek amikor ez megoldhatatlan. Vásárolni kell élelmiszert, gyógyszert, tisztálkodási szereket, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Vannak olyan emberek, akik úgy érzik biztonságban magukat, hogy felhalmozzák a legfontosabb élelmiszereket, gyógyszereket, és mindazt amire úgy érzik szükségük lehet. Nyilván ők a legrosszabb esetre készülnek fel, ami reméljük nem fog bekövetkezni. Ám, ha ne adj Isten nehezebb idők jönnek, élelem akkor is lesz, hiszen Magyarországon olyan erős az élelmiszer ágazat, hogy még exportálni is tudunk cukrot, tejet és alapvető alapanyagokat. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk mi magyarok, de Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában sem ez az alapvető probléma.

A veszély, amivel Európa küzd, azt már a gyerekek is ismerik. Ők is tudják milyen fontos a megelőzés, és az mit jelent, mire kell figyelni. Nekünk felnőtteknek a legnagyobb a felelősségünk, mert mi tehetünk a legtöbbet a járvány lassítására, megfékezésére. Az igen szerencsés, aki otthon tud maradni, és számítógépen keresztül dolgozik, de nekik is ki kell mozdulni vásárolni. Azok, akik munkájukból adódóan nem tudják megoldani a „home office”-t, mindennap közlekedniük kell, mert az a gazdaságra rendkívül negatívan hat, ha mindenki otthon marad.

Kétségtelen, hogy közlekednünk most is kell, csak az nem mindegy hogyan tesszük. A legfontosabb szempont ebben is a felelősség, a biztonság, hiszen ez a terület kiemelt kockázati tényezőt képvisel. Gondolom senkinek nem kell elmagyarázni, hogy járványhelyzetben mi a biztonságosabb, a tömegközlekedés, vagy a saját személygépjármű. Nagyra értékeljük a tömegközlekedési járművek fertőtlenítését a megelőzés érdekében, de a fertőzés emberről emberre terjed. Próbálják a járművezetőket is védeni az első ajtós felszállás megszüntetésével, de az utasokkal mi a helyzet? A járatok számát csökkentették, amivel azt érték el, hogy egy-egy járműre több utasmozgás jut, ami a rizikó tényezőt növeli. A saját használatú gépkocsinál nyilvánvalóan minden rizikó tényező kizárható. Ezért is ajánlják ezt a lehetőséget már az esti híradókban is. Szlovéniában belátták a járvány megfékezéséhez le kell állítani a tömegközlekedést. Magyarországon is vannak már olyan városok, amelyek ingyenes parkolással ösztönzik a gépkocsi használatot.

Mi a Cool-Mobil Autószervizben azért dolgozunk, hogy Ügyfeleink számára megteremthessük a lehetőségét a biztonságos és komfortos gépjárműhasználatra. Sokakat látunk az utcán szájmaszkban, pedig nincsenek társaságban és nem gondoljuk, hogy fertőzöttek lennének. Egyszerűen arról van szó, hogy félnek, és a biztonságérzetük érdekében viselik a maszkot. A gépjárműbe ülve nyugodtabbak lehetünk, hiszen az utastér levegője egy úgynevezett pollenszűrőn keresztül áramlik be a külvilágból, amiből, ha aktívszenest építünk be, az meggyőződésünk szerint többet ér mint egy szájmaszk. Fontos azonban ennek a szűrőnek az évenkénti cseréje és a szellőzőrendszer fertőtlenítése is. A komfortot és biztonságérzetet fokozó autózás csak akkor érhető el, ha a légkondicionáló is működik. Nem gondoljuk, hogy a levegőben terjed a kór, de mérlegelni kell, ha leengedjük az ablakot (mert melegünk van), akkor a pollenszűrő semmit sem ér. Nem a fertőzést fogják az utasok elkapni, hanem légúti betegségeket szedhetnek össze egy-egy erősen füstölő dízel jármű mögött haladva. A szellőzőrendszer fertőtlenítésének elmaradása is betegségeket okozhat, ezért érdemes minden klímahasználati szezon előtt tavasszal a szakszerű tisztítást elvégeztetni.

A komfort másik része az autóklíma megfelelő hűtőteljesítménye. Télen kevesen használják, így legtöbben csak nyáron, esetleg meleg tavaszi napokon, első klímahasználatnál szembesülnek vele, hogy a gépkocsi nem hűt. A problémára tapasztalataink alapján nagyjából 2 héten belül mindenki rájön, és akkor azonnal szeretnék elvégeztetni a javítást. Ezt a legtöbb esetben egyszerű gázhiány okozza, ami a töltés egyszerűsége mellett a rendszer átvizsgálását is igényli. Ha a hűtőgáz rendellenes mértékben fogy az autóból, akkor a szivárgást kell megtalálni. Fontos kiemelni, sok esetben találkozunk olyannal, hogy összetett hiba, ami újabb hibakeresést igényel. Leggyakoribb példa erre, hogy nincs hűtőközeg a rendszerben. A szivárgás megkeresése és kijavítása után megtöltjük a rendszert, de mégsem működik. Bár az üzemeléshez szükséges első feltétel a klímagáz nyomás megvan, de fény derül olyan hibára, ami a 2. vagy 3. komponens lenne, ám ezt csak az első kritérium teljesülése után tudjuk vizsgálni. Természetesen a járműklíma területén szerzett több évtizedes tapasztalatunk segítségével a hibát feltárjuk, és árajánlatot adunk Ügyfeleinknek, akiknek eddig a pontig csupán egy klíma hibamegállapítást kell fizetniük.

A kialakult helyzetben, amikor a fertőzés kizárása érdekében létszükséglet egy jól működő autó és a vírusmentesített légkondi, mi a Cool-Mobil Autószervizben igyekszünk korrekt árajánlattal, precíz és gyors munkavégzéssel kiszolgálni ügyfeleinket. Ehhez kollégáink felkészültsége, tapasztalata biztosított. Cégünk megfelelő raktármennyiséggel rendelkezik az azonnali javításhoz. Célunk, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen a gépjármű javítás alatt. A javítás folyamatát Ügyfeleink a számukra kijelölt váróból figyelhetik. Fontos a járvány szempontjából az ügyfélváróban a biztonságos távolságtartás. Mi az azonnali javítás érdekében időben el tudjuk osztani a jelentkező munkákat. Annak érdekében, hogy elkerülje a klímarohamot és rövid határidővel tudjunk időpontot adni, kérjük időben jelentkezzen be kollégáinknál!

Ez az alkatrészellátás szempontjából is kiemelkedően fontos, ugyanis a leggyakoribb típusokhoz rendelkezünk kellő készlettel, de ezek is végesek, és az utánpótlás nagyon kérdéses. Míg az élelmiszerek döntő része hazánkon belül kerül előállításra, addig az autóalkatrészeket külföldről importáljuk, aminek beszállítása erősen akadozik. Pillanatnyilag a korábbi 1-2 napos szállítás, legalább 1 hétre módosult és nem biztos, hogy a közeljövőben ez ügyben javulás várható. Minden évben azt tapasztaljuk, hogy az első nagy meleg hatására Ügyfeleink tömegesen szeretnének autóklímát javíttatni, amit szervizünk ugyan ki tud szolgálni, de számítani kell a megnövekedett vállalási időre. A mostani helyzetben az alkatrészellátás problémái miatt is különösen fontos az időbeni felkészítése a gépjárműnek, hogy a rövid javítási időket, és ezzel ügyfeleink elégedettségét megtarthassuk.

Vigyázzanak magukra!
Jó egészséget, biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván a Cool-Mobil Kft. csapata.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Kárrendezés – Biztosítási ügyintézés

Megsérült autója?

Nem tudja, hogy is kezdjen a kárrendezéshez?
Nem ismer megbízható javítót?
Nincs tartaléka megfinanszírozni a javítást addig, amíg a biztosító nem fizet?

Mi levesszük válláról ezt a terhet. Nyugodt szívvel bízza ránk féltett autóját! Szakszerűen megjavítjuk és átadjuk Önnek, hogy Ön zökkenőmentesen tudja élni életét tovább – azután majd elszámolunk a biztosítóval.

A Cool-Mobil Kft teljeskörűen vállalja a biztosítási kárügyintézést bármelyik biztósítótársasággal szemben.

A gépjármű kárrendezés nehézkes és időigényes folyamat. Kerülje el a végeláthatatlan, hiánypótlást, várakozást!

 

Bízza ránk sérült autója javítását és kárügye rendezését!A karosszéria javítás / biztosítói kárrendezés folyamata az alábbi lépésekből áll:

 1. A gépkocsi beszállítását követően közösen kitöltjük a szükséges iratokat.
 2. A biztoító felé jelentjük a kárt.
 3. A kárfelvételen maximálisan képviseljük az Ön érdekeit.
 4. A biztosítótól u. jogalap igazolást kérünk (ezzel a dokumentummal a biztosító kötelezettséget vállal a javítás utáni kártérítésre)
 5. A gépkocsit szétbontjuk, hogy az eltakart területeken képződött sérülések is szemlézhetőek legyenek
 6. Pótszemlét rendelünk ki az eddig fel nem tárt alkatrészek szemléjéhez -közben már meg is rendeljük a javításhoz szükséges alkatrészeket.
 7. Javítási árkalkulációt készítünk és eközben megkezdjük a gépkocsi szakszerű helyreállítását.
 8. A gépkocsi elkészültét követően ÁTADJUK ÖNNEK.
 9. Elszámolunk a biztosítóval.


A kárügyintézés gyorsaságának érdekében az alábbi dokumentációkra van szükségünk:

 • Európai baleset bejelentő (kék-sárga)Felelősségi kár esetében a felelősség elismerő nyilatkozattal
 • Kitöltött kárbejelentő (minden biztosítónak egyedi, mellékleteink közül letölthető) cég esetében bélyegző, ill. tulajdonos és gépkocsivezető aláírása is szükséges
 • Forgalmi engedély másolata
 • Vezetői engedély másolata
 • ÁFA nyilatkozat (ÁFA visszaigénylésre jogosult? Igen / Nem)
 • Törzskönyv másolata
 • Rendőrségi intézkedés esetén: jegyzőkönyv, határozat
 • Casco kár esetén: biztosítási kötvény másolata, díjbefizetés igazolás másolata
 • Eredeti meghatalmazás, amely nyilatkozik arról, hogy a kártérítési összeget a szerviz számla ellenében felveheti
 • Céges meghatalmazás esetében: aláírási címpéldány másolata + bélyegző
 • Tulajdonjog korlátozás esetén szükségünk van a finanszírozó nevére, telefonszámára, kapcsolattartójának nevére. A szerződésszámra.
 • Cég esetében a kárbejelentő lapot a tulajdonosnak alá kell írnia, bélyegzővel el kell látnia, ill. szükséges az aláírási címpéldány-eredetivel megegyező másolata.

Hívjon minket most!

Bízza ránk a gördülékeny kifizetés egyik zálogát, a kárbejelentést!

Töltse le a listából a károkozójának megfelelő kárbejelentőt és a meghatalmazást, majd azokat kitöltve juttassa vissza az info@cool-mobil.hu címre, hogy mihamarabb elkezdhessük a javítást!

Aegon
Allianz
Astra
CIG Pannonia
Európai baleseti bejelentő (kék sárga)
DEKRA-Expert
Generali
Genertel
Groupama
K&H
KöBE
MKB
Signal
UNION
UNIQA
Waberer

 


Kollégáink várják a jelentkezését!
+36-20-777-8844
karrendezes@cool-mobil.hu
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Elektromos, vagy Plug-in Hibrid járművek érintésvédelmi vizsgálata

A magas feszültségen működő jármű veszélyes lehet kezelőjére. A karbantartás hiánya, illetve a szakszerûtlen javítás növeli az áramütés kockázatát..

A vegyes hajtású (plugin) hibrid, illetve a tisztán villamos hajtású járművek magas feszültségű (HV) villamos hálózatról, csatlakozókábelen keresztül tölthetõek. Azokat a járműveket, amelyek bármilyen erősáramú 1 vagy 3 fázisú csatlakozással rendelkeznek, Pl. tisztán villamos hajtású autó, hibrid hajtású plug-in autó, hűtőautó, lakóautó, lakókocsi, stb.. érintésvédelmi szempontból rendszeresen felül kell vizsgáltatni. A villamos meghajtású, valamint villamos berendezéssel felszerelt jármű elektromos berendezéseinek időszakos érintésvédelmi, szabványossági felülvizsgálatát a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet, a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, a VBSZ és az MSZ 2364/MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány előírásainak figyelembevételével kell elvégezni
Érintésvédelem ellenőrzése, érintésvédelmi felülvizsgálat, szabványossági felülvizsgálat fentiek figyelembe vételével történik.

A villamos hajtású és a hibrid gépkocsik érintésvédelmi ellenőrzése leginkább a hálózati csatlakozó és a hálózati csatlakozó kábel vizsgálatára terjed ki, nem pedig a nagyfeszültségű hajtáslánc ellenőrzésére.

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat szükségességét a töltőkábel, illetve a töltőcsatlakozó sérülésének, szigetelési ellenállásbeli hibájának áramütési kockázata indokolja.
Az elektromosan tölthető autó töltése nem okozhat sérülést üzemeltetőjének!

A lakókocsik, lakóautók, illetve hűtőautók esetében csak a magasfeszültségű hálózatról mûködtethető áramköröket, illetve az EPH kötéseket vizsgáljuk. A magasfeszültségű hálózatról
Az ilyen járművek érintésvédelmi felülvizsgálata, illetve az érintésvédelmi jegyzőkönyv megléte a hatósági műszaki vizsga előfeltétele.

A hálózati kábelről tölthetõ, ill. üzemeltethető járművek érintésvédelmi vizsgálata a hálózati kábel, illetve a hálzati csatlakozó szemrevételezéssel kezdődik. Meg kell győződnünk a sérülésmentes, kifogástalan állapotról. Ellenõrizzük, hogy a korábbi javítások alkalmával (ha volt ilyen), megfelelõ minőségű alkatrészek kerültek-e beépítésre. Amennyiben a szemrevételezéssel mindent rendben találunk, jöhet a műszeres mérés. A műszeres vizsgálat legfontosabb része a szigetelési ellenállás mérés. Amennyiben a vizsgálatok jó eredménnyel végződnek, kiállításra kerül az érintésvédelmi jegyzőkönyv, illetve a számla.

 

Érintésvédelmi felülvizsgálat és jegyzőkönyv kiállításának díja:
15.990 Ft + Áfa

 

Vizsgáztassa nálunk Elektromos, vagy Hibrid autóját!

Végeztesse velünk az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot!

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Hibrid és elektromos autó szerviz

Hibrid szerviz

Hibridnek azokat a járműveket hívjunk, melyekben a hajtóenergiát két eltérő elven működő erőforrás szolgáltatja. Léteznek gáz hibrid kocsik is, de elterjedtebbek az elektromos hibridautók, melyekben egyszerre találunk belső égésű-, és villanymotort. A Cool-Mobil hibrid autó szervíz csapata mindkét technológiát behatóan ismeri, és korszerű berendezéseink segítségével vállaljuk hibrid rendszerek ellenőrzését, javítását. Leolvassuk az esetleges hibakódokat, teszteljük a hűtőfolyadékot, és kiemelt figyelmet fordítunk az akkumulátorra, annak szigetelésére valamint a kiegészítő akkumulátor töltését is ellenőrizzük. Szolgáltatásaink közé tartozik a hybrid akku javítás mellett az akkumulátorok regenerálása is.

Elektromos autó javítás Budapest Cool-Mobil szervizében

Egy elektromos autó működése merőben eltér a szervizek által megszokott benzines társától, ezért szervizelése megfelelő képzettségű szakembert is kíván. Összetettségénél fogva egy elektromos autó karbantartása igen hangsúlyos, és érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Természetesen a rendszeres karbantartás mellett állunk rendelkezésre full szerviz esetén is. Cserealkatrészeink kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítunk a megbízhatóságra, így a minőség érdekében főként eredeti cserealkatrészekkel dolgozunk. A Cool-Mobil elektromos autó szerelő csapata a XX. kerületben a Határ úton várja az elektromos autósokat!


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS

Gépjármű kárrendezés és karosszéria javítás

Karosszéria javítás Budapest központi szervizében

Korszerű berendezéseinkkel vállaljuk törött, sérült gépjárművek márkától független szakszerű javítását, legyen az akár jégkár vagy horpadás. A karosszéria javítás kiterjed korrózió eltávolításra, fényezésre, karosszéria elemek esetleges cseréjére, beszerzésére. Komplex szolgáltatásunk része az is, hogy átvállaljuk az időigényes és olykor felesleges körökkel terhelt biztosítási ügyintézést is.

A karosszéria javítás ár és idő tekintetében általában kényes kérdés, így ügyfeleink igényeit szem előtt tartva gépkocsijának árügyét is egyedi esetként kezeljük. Természetesen a javítás díját nagyban befolyásolja a szükséges munkák mértéke, mely alkatrészek szorulnak cserére, milyen mértékű a sérülés. Az állapotfelmérést követően tudunk Önnek pontosabb árkalkulációt mondani, ennek tükrében indul meg a karosszéria javítás.

Biztosítási ügyintézés

Az autó kárrendezés során az egyik legidőigényesebb procedúra a biztosítási ügyintézés. Ha az ember járatlan, sokáig elhúzódhat a folyamat, a biztosító különféle űrlapokat, pótlásokat igényel az értékkalkulációhoz, és addig, amíg bármely dokumentum hiányzik, a térítést sem kapjuk meg. Legyen az akár kötelező vagy casco biztosítás kárrendezés, mi átvállaljuk az ügyintézést a kárbejelentéstől az újbóli használatbavételig minden munkafolyamat tekintetében.

Önnek nem szükséges külön kapcsolatba lépnie a biztosítóval, időpontot egyeztetnie a kárfelmérésre, ezt elvégezzük a műhelyünkben helyszínen!  Legyez az casco vagy kötelező biztosítás kárrendezés, ha rendelkezik érvényes biztosítással az általunk szerződött alábbi biztosítótársaságok valamelyikével, az ügyintézést átvállaljuk és végigmenedzseljük a kárrendezést.

Az autó kárrendezés lépései

A legtöbb biztosító társasággal szerződésben állunk. Ez a gyors ügyintézés és a keletkezett károk megtérítésének elengedhetetlen feltétele. A folyamat elindításához töltse le az alábbi listából a megfelelő kárbejelentőt, illetve meghatalmazást – casco kárrendezés esetén a saját, kötelezőnél a károkozó biztosítójáét – és az alábbi dokumentumokkal együtt küldje el nekünk az info@cool-mobil.hu címre. Ezek szükségesek, hogy kárbejelentést tehessünk a biztosító felé és menedzselhessük a kárszemlét, ami alapján többek között a biztosító a kártérítés értékét megállapítja.

Bízza ránk a gördülékeny kifizetés egyik zálogát, a kárbejelentést!

Töltse le a listából a károkozójának megfelelő kárbejelentőt és a meghatalmazást, majd azokat kitöltve juttassa vissza az info@cool-mobil.hu címre, hogy mihamarabb elkezdhessük a javítást!

Aegon
Allianz
Astra
CIG Pannonia
Európai baleseti bejelentő (kék sárga)
DEKRA-Expert
Generali
Genertel
Groupama
K&H
KöBE
MKB
Signal
UNION
UNIQA
Waberer

A kitöltött meghatalmazás és kárbejelentő mellet szükséges még csatolnia:

 • Személyi igazolvány másolatát
 • Lakcímkártyája másolatát
 • Vezetői engedélyének másolatát
 • Gépkocsi forgalmi engedélyének másolatát
 • Rendőrségi intézkedésről (amennyiben történt) jegyzőkönyvet, vagy határozatot
 • Törzskönyv másolatot, vagy hitellel terhelt gépkocsi esetén banki meghatalmazást
 • Cég tulajdonos esetén aláírási címpéldányt

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Az autóriasztókról..

Amire mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet:

AZ UTÓLAGOSAN BESZERELT AUTÓRIASZTÓ MIATT NEM FOGJA ELVESZÍTENI A GYÁRI GARANCIÁT!

Egyetlen egy autógyár sem gyárt az autóihoz biztonságtechnikai berendezéseket, így az autószalon által kínált drága, gyárinak mondott riasztó is univerzális, sőt, az egy sémára készült beszerelés által a tolvajok fel tudnak készülni ezeknek a gépkocsiknak az ellopására.

A Cool-Mobil Kft. által beszerelt riasztók és védelmi rendszerek kiiktatása még a felkészült tolvajok számára is igen nagy kihívás, ugyanis a gyári kábelköteggel megegyező külsejű bandázsokat készítünk és minden egyes gépkocsinál egyedi kábelelvezetéseket alkalmazunk. A blokkolási pontokat (fizikailag is és logikailag is) a leglehetetlenebb helyeken helyezzük el, -ezzel a mérnök képesítésű tolvajt is helyszínen megoldhatatlan feladat elé állítjuk. Munkánk során sajnos gyakran találkozunk más cégek által “nagyüzemben beszórt” riasztókkal, amelyek hatástalanítása kisebb elektronikai tudással is maximum 5 perc lehet, tehát a beszerelésnek legalább olyan fontos szerepe van mint a riasztó kiválasztásának.

Az általunk forgalmazott készülék kialakítása lehetővé teszi bármilyen típusú(12/24V-os) gépjárműbe történő beszerelését. Fejlesztésekor a legmodernebb műszaki megoldásokat alkalmazták (mikroprocesszoros vezérlés, SMD-technológia).

Cégünk nagyon fontosnak tartja, hogy a riasztót ne csak az ára, hanem a funkciók és minőség alapján válasszuk ki.
Az igen felkészült tolvajokkal szemben korszerű, hatásos védelemre van szükség.
A gyárilag szerelt indításgátlók hatástalanítása a számukra 1-3 perc.
A gépkocsik védelmére az egyszerűbb mechanikus védelemtől kezdve (pl.: váltózár) a bonyolult digitális (GSM, GPS) alapú riasztókig válogathatunk.
A csak mechanikus védelmek hatékonyságát sok szakember vitatja, ugyanis a tolvajoknak mindig az idővel kell versenyt futnia.
Képzeljük csak el, micsoda „csemege” a tolvaj számára az autónk amikor csak egy váltózárral van felszerelve és az udvarunkon áll, miközben mi éppen színházban vagyunk, vagy alszunk. Ilyenkor nyugodtan tud dolgozni anélkül, hogy bárki is tudna róla.

 

Éppen ezért olyan védelemre is szükség van, ami:

 • Az autó környezetében lévők figyelmét felhívja
 • A tulajdonost azonnal értesíti
 • A motort blokkolja
 • GPS alapú riasztóknál a gépkocsi pozícióját pontosan meghatározza

 

A riasztók hatékonyságát és árát nagyban meghatározza a tulajdonossal való kapcsolattartása módja (pager, GSM, GPS), valamint a különböző érzékelők megléte (radar, emelésérzékelő, stb.)

A riasztók rablásgátló funkciója arra az esetre szolgál, amikor a tulajdonost erőszakkal távolítják el a gépkocsiból. Ez a funkció csak a tulajdonos számára ismert rejtett nyomógomb, vagy gombkombináció megnyomásával deaktiválódik. A rablónak nincs tudomása erről a funkcióról és a nyomógomb helye sem ismert számára, ezáltal a gépkocsi motorja 30 másodperc múlva leáll. Ilyenkor a riasztó szirénája szól, már a távkapcsolóra sem reagál és nem is indítható újra.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Készíttesse fel gépkocsiját télre!

Néhány apróságra érdemes odafigyelünk a tél beállta előtt, így jó néhány drága meghibásodástól kímélhetjük meg gépkocsinkat. Széthasadt hűtőcsövekre, legyengült akkumulátorra, jégkaparástól elfagyott kezekre és helyben pörgő kerekekre számíthatnak azok, akik nem készülnek fel a téli évszakra.

Legtöbben azt gondolják, a téli felkészítés szempontjából elegendő csupán a nyári abroncsokat télire cserélni. Kétségtelen, hogy biztonság szempontjából ez legfontosabb tényező, van még jó pár dolog, amit ilyenkor el kell végezni.

Az éjszakai fagyok veszélyesek a gépjárművekre, jelentős kárt okozhatnak. Téli abroncsokat elegendő akkor felszerelni, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 celsius fok alá csökken. Vigyázat, az éjszakai fagyok ennél sokkal hamarabb megjelennek. Ezért aztán a téli felkészítést érdemes a fagyálló hűtőfolyadék és az ablakmosó folyadék feltöltésével, illetve fagyáspontjának mérésével kezdeni. Ajánlott a gépkocsi hűtőrendszerét legfeljebb -35 fokos dermedéspontú hűtőfolyadékkal feltölteni. Az ablakmosó tartályban lévő nyári ablakmosó folyadékot el kell használni. Ajánlott itt is az alacsonyabb hőmérsékletet tűrő mosófolyadék használata, nehogy szétfagyjon a tartály.
Télen (fagypont közelében) az akkumulátorok kapacitása jelentősen csökken, ezért célszerű a télnek tökéletes állapotú akkumulátorral nekivágni. Ha már ősszel is nehezen ment az indítózás, akkor szinte garantált, hogy a fagyban képtelen lesz beindítani a motort. A legtöbb akkumulátor már gondozásmentes, nem kell a z elpárolgott desztillált vizet utánatölteni, ugyanakkor 3-4 év után jelentősen csökken a kapacitása, így cserére szorulhat.

 

Hasznos tanácsok, röviden:

 1. Cseréltesse le a hűtőfolyadékot és az ablakmosó folyadékot fagyálló folyadékra!
 2. Használjon téli gumiabroncsot, amely öt évnél nem régebbi, profilmélysége pedig legalább 4 mm!
 3. Ellenőrizze a világítást, az ablaktörlő, a töltőrendszer és az akkumulátor állapotát!
 4. Ha szabadban áll az autó, akkor érdemes az ablaktörlő-lapátokat felhajtani, hogy ne fagyjon le.
 5. Cserélje ki a szövetszőnyeget gumira!
 6. Fújja le az ajtók tömítő műanyagjait szilikonnal, hogy ne fagyjanak be!
 7. Hordjon a zsebében jégoldót, ha befagyna a zár!
 8. Legyen az autójában seprű, jégkaparó, takaró, a takarításhoz kesztyű, kabát!
 9. Szerezzen be hóláncot, és még otthon tanulja meg, hogyan kell felszerelni!
 10. Figyelje az időjárás-jelentést, nagy havazásban ne induljon el lakott területen kívül hosszú útra!
 11. A szélvédőt belülről is takarítsuk, a koszos üveg ugyanis sokkal hamarabb párásodik.
 12. Gyakrabban mosassunk autót, mert a só marja az alkatrészeket!

 

Az átvizsgálás következőket tartalmazza:

 1. Akkumulátor kapacitásának műszeres ellenőrzése
 2. Töltőberendezés műszeres ellenőrzése
 3. Hűtőfolyadék fagyáspontjának mérése
 4. Szélvédőmosó folyadék fagyáspontjának mérése
 5. Gumiabroncsok állapotának ellenőrzése
 6. Ablaktörlő berendezések ellenőrzése
 7. Fék berendezés vizsgálata szemrevételezéssel
 8. Futómű állapotának vizsgálata
 9. Világító berendezések vizsgálata
 10. Fékfolyadék forráspont műszeres mérése

 

Keressen minket bizalommal!

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Garanciális gépkocsik szervizelése

A Németországból induló és már számos EU országban használt és elfogadott D.A.T. gépjármű javítási kalkulációs rendszer 2014. szeptemberétől már autószervizünkben is elérhető.

A DAT tulajdonosai Németország vezető (Mercedes-Benz AG., BMW AG., VOLKSWAGEN AG.) autógyárai.

A D.A.T. egy korszerű, online gépjármű javítási kalkulációs rendszer, amely a gyári alkatrész adatbázisra és a gépjárműgyártók által optimalizált javítási normaidőkre épül. Ebből adódóan a DAT rendszerből készített kalkulációkat a biztosítók is korlátozások nélkül elfogadják.

 

Miért érdemes a gyári technológiát alkalmazó szervizben javíttatnia autóját?

  1.  

 

 1. Mert garanciális autóját a gépjármű garanciális időtartamán belül is javíttathatja független szervizben (beleértve az időhöz vagy futásteljesítményhez kötött kötelező szervizeket) a garancia elvesztése nélkül.
  A 2010. évi csoportmentességi törvény kimondja, hogy a gépkocsik garanciális idején belüli időszakos kötelező karbantartási munkáit már nem csak a márkaszervizek, hanem a független autójavítók is elvégezhetik. A jogosultság feltétele a gyári javítási előírás betartása (műszaki információk, technológia, dokumentálás, alkatrész minősítés). A feltételek hozzáférhetőségét a gyártóknak kell biztosítaniuk. Így a független szervizek garanciális időn belüli javításait a márkaszerviz kénytelen elvégzettnek tekinteni.
 2. A javítási kalkuláció által Ön választhat a gyári, vagy esetleg a gyári alkatrész alternatívájaként kínálkozó, gyári minőségű alkatrész között.
 3. Pontos tájékoztatást kap a gyártói normaidők által a gépkocsiján végzett javítási munkadíjakkal kapcsolatosan.
 4. Mert az online kalkulációt elvégezve az esetleges biztosítós ügyintézés rövidül.
 5. A biztosítók a legszélesebb körben elfogadják a javítási kalkulációt.
 6. Pontos információkat kap a gépkocsijához felhasználható alkatrészek árairól, ezáltal választhat gyári vagy gyárival egyenértékű, de annál kedvezőbb árú alkatrészek között.

 

Mindez köszönhető az Európai Bizottság csoportmentességi rendeletének, mely kimondja, hogy márkafüggetlen autószerviz is jogosult a garanciális időben elvégzett szervizelések szervizfüzetbe történő bejegyzésére anélkül, hogy ez a gépkocsira nézve bármilyen garanciavesztéssel járna.

Azok a gépjárműjavítók akik a fenti feltételek megléte nélkül pecsételnek a garanciális gépjármű szervizfüzetébe, azok sajnos megkárosítják saját ügyfeleiket.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Klímakompresszor javítás

A korszerű gépkocsi klímaberendezésének talán legérzékenyebb pontja a klímaszivattyú, vagy más néven klímakompresszor. Ez a szerkezeti egység, úgy mint a gépkocsi motorja folyamatosan munkát végez. Meghibásodott klímakompresszorral bár nap mint nap találkozunk, a hiba forrása sokszor emberi mulasztásra vezethető vissza. A klímakompresszor működéséhez alapfeltétel a jó minőségű klímaolaj (éppúgy mint a motorolaj a belső égésű motoroknál). Az olaj mennyiségére a gyártó egy igen szűk tűrést ad meg, pl.: 150-160 ml.

Ha az olaj kevés, akkor a mozgó alkatrészeknek nincs elég kenése és jelentősen kopnak, vagy összesülnek, vagy ha több az olaj, akkor a kompresszor un. folyadékütést kaphat a folyadékok összenyomhatatlansága miatt.

Klímakompresszorok javításához a sok éves gyakorlat mellett erre a területre specializált műhely szükséges, mivel nagyon nagy tisztaság, pontos mérések és precíz összeszerelésre van szükség, hogy még sokáig teljesítsen és mi is sokáig jó kapcsolatot ápoljunk Ügyfeleinkkel.

Klímakompresszor javításai:

 • Tömszelence csere
 • Tömítés garnitúra csere
 • Szíjtárcsa csapágy csere
 • Kuplung javítás, v. csere
 • Állandó áthajtás javítása, cseréje
 • Mágnestekercs csere
 • Szabályzó szelepek bemérése, cseréje
 • Belső csapágyak cseréje
 • Dugattyúk, támolygótárcsa cseréje


A legtöbb klímakompresszorhoz raktárról biztosítunk alkatrészt, szélsőséges esetben rövid határidővel beszerezzük.

A cégünk által végzett összes munkára természetesen GARANCIÁT vállalunk.


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Mercedes W211 típushiba

Széleskörű kapcsolataink révén még 2012 decemberében érkezett szervizünkbe egy 2005 évjáratú, M272 motorkódú W211-es Mercedes.

Mielőtt elhozták szervizünkbe megjárt néhány márkaszervizt. Járt a származási országában, majd Franciaországban, majd egy magyar márkaszervizben, ahol megpróbálták megjavítani, ám végül motorcserét javasoltak.
Természetesen milliós nagyságrendje miatt Ügyfelünk nem egyezett bele, és elhozták hozzánk javításra.

Szerencsénkre Ügyfelünk tisztában volt vele, hogy megoldás van az autó hibájára, csak meg kell találni, ami az előzmények ismeretében nem lesz gyors, így nagyon türelmes, és toleráns volt a javítási időt, és összeget illetően. Nos rugalmassága meghozta a sikert, mert ugyan 2 hónapig volt nálunk autója, ám a motorcsere töredékéből megúszta. Az mégiscsak nonszensz lett volna, hogy egy 115000 kilométert futott Mercedes motorcserét igényel.

A konkrét hiba egyenetlen motorjárást, és az automataváltó darabos fokozatkapcsolását generálta, na meg motorhibakódokat, amik támaszpontot jelentettek a hiba feltárásához, legalábbis egy részükhöz.

A hibakódok a következők voltak: Kiömlő vezérműtengely szinkronizációs hiba 2- es pad, és Vezérműtengely adaptációs hiba, jel tűrésen kívül.

Ügyfelünk konkrét információkkal nem rendelkezett, hogy külföldön, milyen alkatrészeket cseréltek a javítás érdekében, de állítása szerint kiegyenlítő tengelyt cseréltek autójában és mivel ez nem vezetett eredményre, így feladták. Az autó hibájával kapcsolatos tapasztalataink hiányában, nekünk is utána kellett keresnünk, és olvasnunk, hogy mi is lehet a megoldás a hibára, és ekkor döbbentünk meg, hogy a balansz tengely fogaskerekének kopása, a modell típushibája. Mivel ezt kicserélték, így tovább kellett keresnünk a hiba okát.

Nos a hibakódot az generálta, hogy a vezérműlánc hajtás második vezérműtengelye, a forgásirány szerint hátrébb, kései irányba került, és így kiesett az adaptációs szög 8 fokos tűrési tartományából.

Azzal, hogy kicserélték a kiegyenlítő tengelyt jó irányba indultak, és valószínűleg javult is az autó az eredeti állapotához képest, ám tovább kellett volna keresni az okokat. Nos azt tudni kell, hogy ennek a V motornak a kiegyenlítő tengelye a két hengersor között középen helyezkedik el, és csupán annyi szerepe van, hogy a vezérműlánc nyomatékingadozásait kisimítsa, valamint a láncot terelje a második lánckerékre. Ha ez a fogaskerék elkopik, akkor az olyan jelenséget okoz, mintha a lánc megnyúlna, vagyis a 2-es vezérműtengely hátrébb kerül. A vezérlés jeleket ellenőrizve ezt tapasztaltuk is, és mindjárt találtunk egy másik hibát, ami okozhat ilyen eltérést. Külföldi kollégáink a két vezérműlánckerék közti láncvezető síneket fordítva építették be. Miután ezeket helyreállítottuk, csalódva tapasztaltuk, hogy a vezérlés továbbra sem áll jelen. Ezt követően láncnyúlásra, vagy láncvezetősín kopására gondoltunk, így kicseréltük a láncot, a főtengely fogaskereket, a vezető, és feszítő síneket, és a kiegyenlítő tengelyt is. Jel ellenőrzés során újabb hibát találtunk: A 2-es lánckerék pozíciója a főtengelyhez, és az 1-es lánckerékhez jó, ám a 2-es kipufogó vezérműtengely továbbra is hátrébb van. Tudni kell, hogy a 2-es vezérműtengely lánckerék mellett van egy fogaskerék, ami a hajtást adja a 2-es kiömlő vezérműtengelynek. Nos itt akadtunk meg igazán, mert azt láttuk, hogy a két vezérműtengelyt ( szívó, kipufogó ) nem lehet egymáshoz képest jelre tenni, pedig egyik tengelyen sem mozdult el a vezérműtengely-állítómű házán zsugorkötéssel rögzített fogaskoszorú, ami a két tengelyt összeköti. A jeleltérés okára egyszerűen nem találtunk ésszerű magyarázatot, ám a megoldás itt sem maradt el.
Érthetően az ügyfél nem szeretett volna két vezérműtengely állítóegységet cserélni, ezért saját felelősségére az egyik fogaskereket áttettük, és ezt követően a vezérlést jelre lehetett állítani.

Ezzel a vezérműtengely szinkronizációs hiba, és az adaptációs hiba is elhárításra került, és a tesztelés során a hibakód nem jelentkezett, sőt hibamentes lett a motorvezérlő, ám mégis egyenetlenül járt a motor. Gyakran hallottuk, hogy a szívósorba visszadurrog, ami az autó érkezésekor is hallható volt.

Akkor a hibakódokat ismerve arra következtettünk, hogy a rossz vezérműtengely pozíció okozza a jelenséget. A hiba kiküszöbölése után azt feltételeztük, hogy korábban egy rossz vezérlésbeállításnak, vagy a szinkronizációs hiba miatt a dugattyúk megütötték a szelepeket, és azok nem zárnak rendesen. Megvizsgáltuk az égéstereket endoszkóppal, kompresszió, és nyomásveszteség mérést is végeztünk, amik során kizártuk a szelepek sérülését. Vizsgálataink során különösnek találtuk a magas szívócsőnyomást, és ehhez a vezérlő által számolt befecskendezési időtartamot. A szívócső tömítetlenségére gyanakodtunk, ám a teszteken ez is hibátlannak bizonyult. Utolsó vizsgálatainknál megpróbáltuk átverni a motorvezérlő keverékképzését direkt befolyásoló érzékelőket, ami sikerre vezetett, hiszen az első alkatrész, a légtömegmérő értékeinek módosításával az autó hibátlan lett. A légtömegáram jel túl magas volt, a vezérlő nem adott referencia értéket, így hibaként sem tárolta, viszont a keverékképzés dús tartományba került, ami a visszadurrogást, és a magas szívócsőnyomást eredményezte.

Az autó esete számunkra egy örök emlék maradt, ügyfelünk a 2 hónap várakozás ellenére elégedetten távozott, és azóta is gyakran visszatér hozzánk a többi autóival együtt.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Futómű beállítás

Mikor esedékes a futómű beállítás?

Autónk futóműve számos terhelésnek van kitéve rendeltetésszerű használat közben is. Különböző deformálódásoknak, fizikai behatásoknak köszönhetően a gyárilag beállított precíz értékek megváltoznak, mely nagyban megnehezíti, drágítja, esetenként balesetveszélyessé is teszi a vezetést. A futómű beállítás feltétlenül szükséges a futómű javításakor, de akár egy műszaki vizsga felkészítésbe is könnyen beépíthető művelet. Az évi egy, vagy 15.000 km-kénti rendszeres ellenőrzés mellett azonban vannak jelek, amelyek azonnal igénylik a futómű specialista segítségét.

 

Jelek, hogy időszerű a futómű állítás:

 • újonnan vásárolt téli vagy nyári gumi felszerelésekor
 • kopó hangot hallunk a futómű felől
 • rendellenes kopás a gumiabroncsokon
 • az autó húz valamelyik irányba
 • nincs középállásban a kormánykerék
 • egyenes haladáskor a kormánykerék nehezen tér vissza középállásba
 • kormányzási, vezetési nehézségeket tapasztal
 • sérült a keréktárcsa
 • futómű alkatrész cseréje után
 • járdaszegélynek ütköztünk, vagy nagy sebességgel mély kátyúba hajtottunk

 

Futómű beállítás ár és idő tekintetében

Hogy a futómű beállítás mennyibe kerül, az átvizsgálás mértékétől függ, általában öt és tízezer forint között mozog amennyiben alkatrészcseréről nincs szó. A gyárinak megfelelő értékek egyfelől biztosítják a kényelmes és balesetmentes vezetést, másfelől megőrzik az autónk élettartamát és idő előtti kiadásokat is megelőzhetnek. Rosszul beállított futómű mellett látványosan gyorsan kopnak a gumik, így hamarabb lesz szükség a cseréjükre is. Egy teljes gumiszett értéke mellett pedig a rendszeres futómű beállítás ára kimondottan kifizetődő.

Hogy a futómű beállítás mennyi idő, leginkább a feltárt hibáktól függ. Önmagában az átvizsgálás fél óra alatt kész, akár meg is várható. Ha olyan hibára akadtunk, amely futómű javítást igényel illetve a megbeszélteknél nagyobb költségvonzattal jár, minden esetben egyeztetünk Önnel.

Futóműbeállítás

 

Futómű beállítás Budapest Határ úton

Gyakori hiba, hogy a futómű beállításakor a hátsó tengely geometriáját nem ellenőrzik, pedig ennek nem elhanyagolható a jelentősége. Az első tengely geometriát a hátsó kerekekhez viszonyítva mérjük, ezért, ha a hátsó tengely futóműveinek beállítása elmarad, szinte biztos, hogy nem lesz hiteles az első tengelyen elvégzett beállítás.
Egy helyesen beállított futómű nem csak az abroncs élettartamát növeli meg, hanem a vezetési élményt is fokozza, a biztonságos úttartásról már nem is beszélve!

 

A számítógépes futómű beállítás folyamata

A futómű javítás céljából hozzánk hozott autókon először természetesen egy állapotfelmérést végzünk, hogy meg tudjuk állapítani az esetleges hibákat. Ez első körben egy mechanikai átvizsgálást jelent, melynek során felderítésre kerülnek az esetleges szerkezeti hibák, sérülések. A futómű ellenőrzés következő lépése a Cool Mobil Határ út 39. alatti műhelyében a számítógépes futómű beállítás. Ez az eljárás a futómű paramétereinek sokkal pontosabb, gyorsabb mérését teszi lehetővé, ami a szükséges módosítások után az ellenőrzést is megkönnyíti.

A technológiának hála biztos lehet benne, hogy az autó modelljének megfelelő gyári értékekhez a lehető legközelebbi futómű beállításokkal veszi át tőlünk gépjárművét.
A szakszerűen elvégzett         átvizsgálás növeli a megbízhatóságot, csökkenti az üzemeltetési költséget, meghosszabbítja a kapcsolódó alkatrészek élettartamát.

Futómű szerviz

 

A számítógépes futómű beállítás technológiája

A Cool Mobil futómű szervíz a legmodernebb számítógépes futómű beállító berendezéssel végzi a diagnosztikát. A számítógépes futómű beállítás programja nyolc darab CCD (charge coupled device) kamerával megvalósított optikai technológián alapszik. Ezeket az elektronikus mérőfejeket csatlakoztatjuk a kerekekhez, az egységek infrasugarak révén képesek függőleges és vízszintes irányú szögmeghatározásra és egymáshoz is kapcsolódni. A mért eredményeket aztán számítógépes elemzés dolgozza fel, melyek alapján pontosan meghatározható a szükséges futómű állítás és újabb méréssel a változtatások ellenőrzése is. Így gépkocsija futómű geometriáját a pontos gyári értékeknek megfelelően tudjuk beszabályozni és az értékekről nyomtatott tájékoztatást is adunk!

 

A futómű diagnosztika paraméterei:

 • Kerékösszetartás
 • Kerékdőlés
 • Csapdőlés
 • Csapterpesztés
 • Után-futás
 • Kormánylegördülési sugár

 

Sokan keverik össze, de a feltételezésekkel ellentétben a futómű állítás nem egyenlő a kerékkiegyensúlyozással. A futómű diagnosztika célja a nyomtávbeállítás, melynek során a kerekek dőlésszögeit úgy igazítják, hogy egymással párhuzamosak, a talajra pedig merőlegesek legyenek. A kerékkiegyensúlyozás ezzel szemben azt a célt szolgálja, hogy semmilyen sebességen se keletkezzen vibráció a kerék gördülés következtében.

 

Mi is az a kerékdőlés?

A kerékdőlést a jármű eleje felől, azzal szemben vizsgáljuk, és azt méri, hogy a kerékpár egymással milyen szöget zár be. Pontosabban mondva, hogy mekkora a kerék dőlésszöge a jármű eleje felől nézve. Ha a két kerék dőlésszöge közt túl nagy a különbség, a gépjármű határozottan húzni fog az egyik irányba. Kismértékű elállítódás esetén a gumiabroncsok egyenetlenül érintkeznek a talajjal, valamelyik élen drasztikusabb lesz a kopás.

 • Pozitív kerékdőlésnek hívjuk, ha a gumiabroncs felső része kifelé hajlik. Ilyenkor a gumiabroncs külső része erőteljesebben kopik.
 • Negatív kerékdőlésnek nevezzük, amikor a kerék felső része az autó felé hajlik. Ebben az esetben a gumi belső része kopik nagyobb mértékben.

 

Mit takar a kerékösszetartás?

A kerékösszetartás nem a kocsi eleje felől vizsgálja a kerekek állását, hanem felülnézetből. Azt méri, hogy a kerékpárban a gumiabroncsok elülső és hátsó részei ugyanolyan távolságra vannak-e? Azaz felülről nézve párhuzamosan áll-e a két kerék? A helytelenül álló  kerékösszetartás kormányzás közben okoz nehézségeket.

 • Kerékösszetartásról beszélünk, ha a gumiabroncsok elülső végei közelebb állnak egymáshoz. Vezetés közben ilyenkor alulkormányzottság lép fel, a gumik a külső élek felől kezdenek kopni.
 • Kerékszéttartás esetén a gumiabroncsok hátsó végei állnak közelebb egymáshoz. Ez kanyarodáskor túlkormányzottságot okoz, jellegzetes tünete, hogy a jármű „bólintva” veszi be a kanyart. A kopás ilyenkor belülről indul, hézagos mintázatát „fűrészfog kopásnak” nevezik, mely könnyen felismerhető, ha végighúzzuk rajta az ujjunkat.

 

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Műszeres fényszóróállítás

A járművilágítás a közlekedés biztonságában betöltött jelentősége vitathatatlan. Az útpadkán közlekedő gyalogost, kerékpárost észre kell venniük a gépjárművezetőknek. Az éjszakai közlekedés során kiemelt szerep jut a fényszórók helyes beállításának. Az útra vetített fény megfelelő pozíciója a gépjármű vezetőt segíti az észlelésben, a szemben közlekedőket pedig nem vakítja el.
A fényszórók pontos beállítása ezért nélkülözhetetlen a biztonságos közlekedéshez. A fényszórók beállítását, ellenőrzését kiemelten ajánljuk:

 

 • műszaki vizsgát megelőzően
 • a lámpatestek ki-be szerelését, vagy cseréjét követően
 • az őszi, téli üzemre felkészítés során

 

Korszerű, lézer technológián alapuló fényszóró beállító készülékünkkel gyári értékre állítjuk vissza gépkocsija fényszóróit.
Műszerünk egyaránt alkalmas a hagyományos halogén, illetve a korszerű xenon, valamint a legmodernebb LED technológiás fényszórórendszerekhez.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Csapvíz a hűtőrendszerben

Az eset a gépjármű tulajdonosának legnagyobb kárára sajnos megtörtént és mivel nem ő volt az elkövető ezért különösen sajnálatos. Egy 1996-os évjáratú 1600 ccm Mazda Xedos 6 autó tulajdonosa 2009 decemberében azzal a hibával érkezett szervizünkbe, hogy autójának nincs fűtése.

A hibafeltárás során megállapítottuk, hogy kevés benne a hűtőfolyadék és az is inkább rozsda volt, mint víz. A hűtőrendszer tele volt rozsdával, még a gumicsövek belsejében is le volt rakódva, így kénytelenek voltunk átmosni az egész rendszert, aminek során mindenféle hűtőrendszer tisztítót használtunk, több gumicsövet ki kellett cserélni és a termosztátot is. Már ez a művelet óriási költséggel járt ugyanis a ráfordított idő napokban volt mérhető. Az autót ezt követően működőképes állapotban fűtéssel vitte el a gazdája. Fél év elteltével 2010. júniusában az ügyfél azzal a problémával szembesült, hogy az autója túlmelegszik, forralja a vizet.

Az ismert előzmények után ellenőriztük a hűtőfolyadék állapotát és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az ismét rozsda darabkákat tartalmaz elég jelentős mennyiségben. Tesztelés során a túlmelegedés ténye bebizonyosodott és érzékeltük azt is a termosztát kinyit a hűtő felső csöve forró, ám az egész hűtőtest hideg és hiába kapcsol be a hűtőventilátor az a hideg hűtőtestet hűtötte.

Így aztán a hűtővíz túlmelegedett, amit a fűtés bekapcsolásával vissza lehetett hűteni. A jelenség hűtődugulásra volt jellemző így ismét átmostuk a hűtőrendszert, amiből megint jelentős mennyiségű rozsda távozott. Ismét teszteltünk, de sajnos a jelenség ugyan az maradt. A következő lépésben a vízpumpát ellenőriztük és ismét megdöbbenve tapasztaltuk, hogy annak fémlapátozása teljesen elrohadt. Vízpumpa csere után ismét teszteltük az autót, ám még ez után is melegedett és a hűtőtest hideg volt, miközben annak felső csöve forró volt.

Következő lépésben kicseréltük a hűtőtestet is, majd ismét tesztelés következett. Ennek során megállapítottuk, hogy a hűtő már meleg, ám a ventilátor nagyon hamar lehűti és csak éppen langyos levegőt fúj át rajta. Az autó továbbra is melegedett.

Végső megoldásként a fél éve beszerelt termosztátot ellenőriztük és kiderült, hogy ugyan kinyit ,de nem eléggé, így azt is ki kellett cserélni. Ezt követően az autó ugyan jó lett, de szegény gazdája több napig nem tudta használni és fizethette a jelentős javítási költséget. Mindezt csupán azért, mert korábbi tulajdonosa csapvízzel töltötte fel a hűtőrendszert.

Tanulság az, hogy pár száz forintos spórolás, vagy figyelmetlenség egy több, mint 100.000 forintos javítási költséget eredményezett, ami elkerülhető lett volna.

Cool-Mobil Kft csapata

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Egy Nissan Almera ritka esete

Egy egészen egyedi és különleges kettős hibát produkáló Nissan Almera jelentkezett szervizünkben javításra. Az autó egy 2001-es évjáratú 1,5 literes N16-os alvázkódú típus volt.A hibái a motor elégtelen működését eredményezte: Ha teljesen bemelegedett, akkor és csakis akkor, emelt fordulatszámon a motor fordulatszáma eléggé sűrű és szabályosnak mondható ciklusokban ingadozott, de csak álló helyzetben és csak úgy 2000-2500 1/min fordulatszám-tartományban. Ez persze pont elegendő ahhoz, hogy az autó szabályos környezetvédelmi felülvizsgálatát ne lehessen elvégezni. Ezt még menet közben nem lehetett érezni, ám második hibája miatt az autó igen csak rángatott elsősorban hidegen és gyorsításkor, de üzemmelegen és egyenletes gázadásnál sem volt hibátlan.

Első hibája már régebben fennálló hiba volt, és az autó akkor még nem rángatott ezért döntöttünk úgy, hogy szétválasztjuk a problémákat, és mint a javítás után kiderült helyesen tettük.

Első lépésként motordiagnosztikával megpróbáltuk a hibák forrására utaló hibakódot keresni, mivel a műszerfalon a motorhiba lámpa világított is. Nos a hibatárolóban csupán egyetlen hibakód volt eltárolva ez pedig a főtengely jeladó volt. Gyakorlati tapasztalataink alapján egy háromvezetékes Hall elven működő jeladó ritkán szokott meghibásodni, és hibája esetén az autó általában nem indul, ám ez esetben nem hagyhattuk figyelmen kívül, mint hibalehetőséget, mivel több hibát is produkált egyszerre az autó, továbbá a fordulatszámmérő is ugrált.

Ezen kívül további vizsgálataink során fény derült arra is, hogy a motordiagnosztikai műszer által jelzett fordulatszám és a fordulatszámmérő óra által mutatott fordulatszám között jelentős különbség mutatkozott, ami a fordulatszám emelésével nőtt.

A főtengely jeladót megcseréltük a vezérműtengely jeladóval (mivel ennél a típusnál teljesen megegyezik a két alkatrész), ám ez után sajnos az autó változatlanul a korábbi hibajelenségeket produkálta, és a főtengely jeladó hibáját tárolta a hibatárolóban. A továbbiakban a működést befolyásoló összes többi jeladó motorvezérlőnek küldött jeleit vizsgáltuk különböző üzemállapotokban, és rövid vizsgálódás után észrevettük, hogy az üresjárat kapcsoló csak később úgy 2000 1/min fordulatszám környékén kapcsol.

Miután lehúztuk róla a csatlakozót a bemelegedés utáni ciklusos fordulatszám ingadozás 2000-2500 1/min fordulatszám tartományban megszűnt. Alapos szemrevételezést követően észrevettük, hogy bizony valaki állított a pillangószelep potenciométeren, amivel közös egységet alkot az alapjárat kapcsoló, és ez okozza az egyik hibát. Ennek beállítása, a csatlakozó visszadugása után, az autó ezen hibája megszűnt.

A második hibaforrás továbbra is fennállt, mivel az autó változatlanul rángatott és a főtengely jeladó hiba minden törlés után rövid időn belül visszajött. A vizsgálatokat a főtengely jeladó jeleire koncentráltuk, ám az oszcilloszkópos jelalak teljesen hibátlannak tűnt. Megvizsgáltuk a fordulatszámmérő óra felé a motorvezérlőtől érkező vezérlő test jeleket és kiderült, hogy az oszcilloszkópos jelalak teljesen szabálytalan időintervallumban gyakran jelhiányokat tartalmaz. Elvégeztük az oszcilloszkópos vizsgálatot a vezérműtengely jeladóval is, amiben hibát nem találtunk. Mivel a méréseket közvetlenül a motorvezérlő csatlakozójában végeztük, illetve a fordulatszámmérő óránál, így a kábelhibát kizártuk.

A gyanú egyre inkább a motorvezérlő hibájára terelődött, de mielőtt annak a javítása mellet döntöttünk volna meg akartuk vizsgálni utolsó lehetőségként a főtengely jeladó, és a vezérműtengely jeladó oszcilloszkópos jelalakjának egymáshoz viszonyított szinkronját, ám sajnos ezt nem tudtuk elvégezni egyéb technikai hiba miatt. Ami viszont szembetűnő volt, és a hibára utalt az előgyújtásszög ingadozása, elsősorban alacsonyabb fordulatszám tartományokban. Ennek oka pedig csak a vezérműlánc nyúlása , és a feszítő hibája lehet.

A vezérműfedél eltávolítása után azonnal megtaláltuk a hiba forrását, hiszen a láncfeszítőpatron láthatóan végállás közelében volt, ami megnyúlt láncra utalt. Azonban még ennél is nagyobb gondot okozhatott a feszítőpatron konstrukciós hiányossága, ugyanis nem volt mechanikus reteszelése, így a lánc feszítését az olajnyomás kialakulásáig csupán egy fáradt rugó adta. Ez okozhatta a szinkronhibát a főtengely és a vezérműtengely között, és ezért jöhetett vissza a főtengely jeladó hiba gyakran közvetlenül indítás után. Természetesen a vezérműlánc, és a módosított konstrukciójú (mechanikus reteszeléssel ellátott) feszítőpatron cseréje után a hiba megszűnt, az autó nem rángatott, továbbá a fordulatszámmérő óra is helyes értéket mutatott.

Az eset különlegességét emeli, hogy lánc „csörgésre” utaló hangja egyáltalán nem volt és csupán 134.000 km volt az autóban az óra szerint. Valószínűsíthetően ez nem volt reális, hiszen a műszerfal kiemelése után látszott, hogy az már volt megbontva. Általában egy vezérműláncal ellátott motornál két-háromszázezer kilométer után kell láncgarnitúrát cserélni.

A tanulság elsősorban az, hogy egy motorhibakód nem minden esetben deríti fel a valós hiba okát, mert elég gyakran találkozunk munkánk során olyan esetekkel, hogy egy hibakód egy másik alkatrész hibájának a következménye. Ez esetben a főtengely jeladó hibát a vezérmű hibája okozta.

Bézi Zsolt

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

R-1234yf – az új járműklíma hűtőközeg

Az Európai Parlament döntése szerint 2012 január 1. után csak olyan gépkocsi kaphat típusengedélyt, melynek klímarendszere a EG/706/2007-es szabványnak megfelel. A jogszabály kötelezi a járműgyártókat, hogy 150 egység alatti GWP (globális felmelegedési potenciál) értékű, új hűtőközeget használjanak járműveik légkondicionáló berendezéseiben. 2012. január 1.-től az új típusengedélyek kiadásának feltétele az M1 kategóriától (maximum 9 személyes személygépkocsik) egészen az N1 kategóriáig (maximum 3500 kg megengedett össztömegű haszongépjárművek) CSAK a 4-es GPW értékkel rendelkező, R-1234YF hűtőközeget használhatják légkondicionáló berendezéseikhez.

Ezekbe a kategóriákba tartozó gépkocsik mostanáig erősen környezetszennyező hatású R134a hűtőközeget használtak, melynek 1430 egység a GWP értéke. A már meglévő típusbizonyítvánnyl rendelkező autók vonatkozásában 2016 év végéig kaptak haladékot a gyárak az R134a klímagáz leváltására.

 

Miért pont az R1234yf?

Környezetvédelmi oldalról az idáig használt R134a -hoz viszonyítva az R-1234yf nagyságrendekkel kisebb üvegházhatású hűtőközeg.

Műszaki szempontból az új R1234yf hűtőközeg igen hasonló termodinamikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az R134a. Relatív megegyező a rendszer felépítése és az ott kialakuló nyomások, ezért az átállás nem igényel jelentős fejlesztést és ráfordítást a gyártók részéről.

Az R1234yf hűtőgáznak a 4-es GWP értéke mellett sajnos negatív tulajdonságai is vannak, ugyanis:

 

 • gyúlékony
 • mérgező
 • új PAG olajat, új típusú töltő és diagnosztikai berendezést igényel

 

Az új R1234yf hűtőközeg töltésére a Cool-­Mobil Kft felkészült.

Szeretettel várjuk Önt is!

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Klímatöltés

A gépkocsi klímaberendezés igen nagy igénybevételnek van kitéve (rezonancia, nagy hőmérséklet különbség, nedvesség, stb.), nem ritka a meghibásodás, tömítetlenség így a klímatöltést el kell végeztetni évente.

A hűtőgáz mennyisége a gépjármű légkondicionálóban természetéből fakadóan csökken. A gumitömlők, klíma szivattyúk gyártói műszaki leírásaiban megadják a csőfalon, vagy a tömítőfelületek mentén diffundálódó hűtőközeg mennyiséget egy évre vetítve. Ezért éves szinten 20% klímagáz veszteség nem jelent tömítetlenséget, ugyanakkor a megmaradt 80% már nem elegendő a klímakompresszor hibátlan működéséhez, így a klímaberendezést időközönként után kell tölteni. A gyártó igen szűk tűréssel adja meg a hűtőközeg mennyiségét, ezért, ha a fent említett mennyiség hiányzik, akkor az elpárologtatóból a kompresszor irányába áramló hűtőközeg már túl sok hőt tartalmazhat ahhoz, hogy a klímaszivattyúban fejlődő hőt is el tudja szállítani. Következményképpen a kompresszor túlhevül és a hőtágulás következtében intenzív súrlódás, kopás indul. Először a klímakompresszor dugattyúk teflon bevonata, majd a dugattyúk és a hengerfal is elkopik.

A klímaberendezésben lévő hűtőközeg mennyiségét ezért évente ellenőriztetni kell.

A klíma rendszernyomásból az üres közeli állapotot eltekintve nem lehet következtetni a klímagáz mennyiségére. A hűtőközeg mennyisége CSAK lefejtés utáni tömeg meghatározással állapítható meg.

1. Évszaktól függetlenül heti 20 percre nem szabad elfelejteni bekapcsolni a légkondicionálót. Ennek hiányában a rendszer tömítő alkatrészei kiszáradnak ami tömítetlenséghez és hűtőgáz veszteséghez vezet. A heti 20 perces üzemeltetést betartva a készülék tovább marad tömített, ezáltal kisebb mértékű szivattyúkopás várható.

2. A téli hónapokban soha ne hagyja feltöltetlenül autója klímakészülékét, ugyanis ilyenkor visszafordíthatatlan sérüléseket szenved a rendszer a levegő oxigén és nedvességtartama által.

 • KLÍMA KARBANTARTÁS CSOMAG (R134a esetében) -tartalmazza a lefejtés-feltöltést, vákuumozást, olajat és a hűtőközeg pótlást 300g-ig
  16.800 Ft+Áfa
 • Személy és kis-tehergépkocsik klímájának feltöltése R134a hűtőközeggel:
  8.000 Ft+Áfa + 16 Ft+Áfa/g (hűtőközeg)
 • Személy és kis-tehergépkocsik klímájának feltöltése R-1234YF hűtőgázzal:
  8.000 Ft+Áfa + 47 Ft+Áfa/g
 • Nitrogénes gáztömörség ellenőrzés (R134a esetében):
  3000Ft+Áfa
 • 24 órás nitrogénes gáztömörség ellenőrzés (R1234yf esetében):
  8.000Ft+Áfa
 • Klímaolaj hozzáadása (R134a esetében):
  6.000 Ft+Áfa
 • Klímaolaj hozzáadása (Hibrid jármű esetében):
  6.000 Ft+Áfa
 • Klímaolaj hozzáadása (R1234yf esetében):
  6.000 Ft+Áfa
 • UV indikátor hozzáadása:
  2.000Ft+Áfa

Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Skoda Fabia

Skoda Fabia vezérlésproblémái

Szervizünkben már nem először találkoztunk az alább leírt esettel, így nyugodtan mondhatjuk egy újabb típushibára bukkantunk, amire valószínűleg a Skodát tervező mérnökök csak későn ébredtek rá. Az autó egy 2003-as évjáratú 1198 cm3, 12 szelepes 47Kw-os modell volt, ami a következő problémákkal érkezett. Alapjárata egyenetlen, és hibakódokat tárolt a motorvezérlő.

Természetesen, mint mindig, most is a hibakód olvasással indítottuk a hibakeresést, és az egyes henger égéskimaradásának diagnosztizálásával meg is találtuk az alapjárat ingadozás okát. Korábbi cikkünkben már kielemeztük ennek okait, így ezt most nem részleteznénk. Ebben az esetben is megvizsgáltuk, hogy minden feltétel fenn áll e az égéshez, ám végül konkrét hibát nem találtunk.

Tapasztalatainkból kiindulva ellenőriztük a vezérlés állását, ami során fény derült a hiba okára, vagyis a vezérműlánc átugrására. A lánc viszi át a hajtást a főtengelyről a vezérműtengelyekre, és e tengelyek egymáshoz beállított pozícióit rögzíti. Ennek átugrása sajnos igen veszélyes, mert akár a szelepek, a dugattyúk, és a hengerfej is olyan módon sérülhet, hogy csak nagy költségek árán ezek cseréjével javítható a motor. Szerencsés esetben csupán a befecskendezést és a gyújtást zavarja meg, ami ebben a történetben is az égéskimaradást eredményezte.

Persze egy vezérlés garnitúra csere sem csekélység, de ilyen esetben megkerülhetetlen. A konstrukciós hiányosságok, és a lánckerekek kopása miatt nem elégséges csupán láncfeszítőt cserélni, mert arra nem lehet garanciát vállalni!

Tény rövidtávon olcsóbb megoldás lenne

…ám később ez egészen biztos, hogy újbóli meghibásodáshoz vezet, ami újabb károkat okozhat. Érdemes tehát a komplett garnitúrát cserélni, mert a valódi hiba csak ezzel javítható és erre adható garancia! Végül, ha már a Fabia vezérléshibáit elemeztük, egy tanácsot adnánk a futóművel kapcsolatban is.

Az első lengőkar hátsó gumi szilentjei gyárilag eléggé ki vannak könnyítve, aminek persze nagy előnye, hogy erő hatására jelentős mértékben el tud mozdulni, és ezzel csillapítja a dinamikus ütéseket a karosszéria felé, továbbá önbeálló módon igazodik a futómű geometria igényeihez. Hátránya, viszont a rövid élettartama, gyakran 30-40.000 km. megtétele után teljesen szétszakad. Érdemes tehát szervizek alkalmával ellenőriztetni.

Jó utat, és műszaki hiba mentes közlekedést kívánunk!

a Cool-Mobil csapata

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Hella ablaktörlő lapátok

A biztonságos autózáshoz és a megfelelő kilátáshoz a jó minőségű ablaktörlő lapátok szükségesek. A törlés minőségében a gumi törlőpengék állapota meghatározó, ám az illesztő csukló és a fémváz és azok illesztései is szerepet játszanak. Az ablaktörlő lapátok természetes elhasználódása elkerülhetetlen. A lapátok természetes elhasználódásának okai:

 

 

 

 • A gumipengék hideg-meleg hatásának vannak kitéve használaton kívül is.
 • A nyár forróság, a téli fagy, a szennyeződések a hirtelen hőmérséklet változás felgyorsítják a gumipenge öregedését, ezáltal csökken az ablaktörlés hatékonysága.
 • A jeges szélvédőn működésbe hozott berendezés a gumipengék elszakadását okozhatja.

 

 

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Miért is kell fékfolyadékot cserélni

Munkánk során gyakran felteszik kollégáinknak a fenti kérdést, ami mindenképpen magyarázatot igényel. A gépjárművek fékrendszerében alkalmazott folyadéknak rengeteg követelménynek kell eleget tennie a biztonságos féküzem érdekében. Csak a legfontosabbak közül kiemelnék néhányat:

 

 

 • nem lehet összenyomható
 • magas forrásponttal kell rendelkezzen
 • nem habosodhat
 • nem okozhat korróziót
 • kenési tulajdonságokkal rendelkezzen
 • viszkozitása ne gátolja az ABS, ESP rendszerrel ellátott fékberendezések működését

 

 

A fentiekből kiderül, igen komoly követelményeknek együttesen kell megfelelnie, hogy mindig minden körülményben biztonságos maradjon fékrendszerünk.

Úgy ahogy a motorolaj, úgy a fékolaj is szennyeződik, ami szükségessé teszi rendszeres időközönkénti, maximum 2 évenkénti cseréjét. Ezt a csereciklust minden gyártó típustól függetlenül kötelezően előírja!

 

Adódik a kérdés vajon hogyan is szennyeződhet?

Nos, a fékrendszerek nem zárt rendszerűek (kiegyenlítő tartály nyomáskiegyenlítő furat miatt), ezért folyamatos szennyezésnek van kitéve, ami a levegő páratartalma, vagyis víz. Gondoljunk csak bele, ha víz kerül a fékfolyadékba, az milyen károkat is okoz. A legfontosabb követelményeknek nem tud megfelelni a fékfolyadék, és az végzetes balesetekhez is vezethet. A víztartalom korróziót eredményez, ami az ABS, ESP rendszerek nagynyomású szivattyújának acél elemeit, szelepeit támadja meg, következésképpen a szivattyú, és ezzel az ABS, ESP működésképtelenségéhez vezet. Ez nem csak drága, hanem életveszélyes menetstabilitás csökkenést eredményez.

A nagyobbik baj a fékfolyadék forráspontjának csökkenése, ami új folyadék esetén DOT4- es minőséget figyelembe véve 200 C fok körül van.

Mindannyian tudjuk, a víz 100 C fokon forr, ami ugyan nyomáson kissé emelkedik, de nem a duplájára. Mi is történik a forrás során a vízzel? Felgyorsul a párolgása, és levegő lesz belőle, ami a fékünk végzetét jelenti!Ezt csak rendszeres fékfolyadék cserével előzhető meg, ami az ESP- vel szerelt rendszereknél egy nagyon összetett folyamat, pontos összehangolt munkát, és diagnosztikai eszközt igényel.

A folyamat lényege, hogy a légtelenítés során a diagnosztikai eszközünk az adott gépjárműtípus gyártói előírását követve meghatározza, hogy mikor melyik légtelenítő csavart nyissuk, és mennyi ideig. Sajnos ez még önmagában kevés, hiszen neki gondoskodnia kell arról is, hogy a nagynyomású szivattyú teréből, és a nyomásszabályozó elektrohidraulikus szelepek tereiből is kicserélje a fékfolyadékot légmentesen. Ehhez még a folyamat megkezdése előtt a kiegyenlítő tartályra egy gyártói előírás szerinti értékre beállított konstans túlnyomást kell biztosítani.

Amennyiben egy ESP – vel szerelt autót hagyományos módszerrel légtelenítik, előfordulhat, hogy levegős marad, és hibaüzenet jelenik meg, rosszabb esetben akkor derül ki fékünk alkalmatlansága, mikor igazán szükség lenne rá, és az ESP működésbe lépne, ha tudna.

A fékrendszer biztonságos működésén sok esetben életek múlnak, ezért mindig szakemberekkel végeztessen bármilyen javítást rajta, így a fékfolyadék cserét is!

Balesetmentes autózást kíván a Cool-Mobil csapata.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Opel Astra égéskimaradás

Mi is az az égéskimaradás?

Sajnos a legtöbben el sem gondolkoznak ezen a kérdésen, mielőtt megkezdenék a javítást, mert biztosra veszik a gyújtótranszformátor hibáját. Persze ez nem véletlen, mert a legtöbb modellnél gyakrabban hibásodik meg a trafóhíd, mint egy befecskendező szelep. Azért akadnak kivételek, mint ahogy ez a mi esetünkben is megtörtént.

Az OBD rendszer a főtengely forgásának minden munkapontjában vizsgálja a szöggyorsulást. Ha annak értéke alulmarad az elvárt értékhez képest és ugyanebben a munkapontban ismét előfordul, akkor a rendszerfelügyelet rögzíti a hibát és az adott hengerhez tartozó befecskendező szelep vezérlését lekapcsolja. Erre azért van szükség, mert az el nem égett üzemanyag a katalizátorban súlyos károsodást okozna.

A motor hengerében lejátszódó égéshez a következő feltételek együttes megléte szükséges:

 

 1. A tökéletes égéshez optimális üzemanyag- levegő homogén keverék.
 2. A megfelelő sűrítési végnyomás.
 3. A égést megindító elektromos ív.

 

Bármelyik hiánya égéskimaradást okoz!

Szervizünkbe a következő jelenséggel érkezett egy 2004-es évjáratú, Z14XE motorkódú Astra G modell:

Az autónak teljesítményvesztesége van, és a motorhibalámpa világít. Első lépésben a gyári diagnosztikai műszerrel kiolvastuk a motorvezérlő hibatárolóját, ami a 3. henger égéskimaradását tárolta el. A fentiek figyelembevételével elkezdtük a 3. henger vizsgálatát. A kompresszió veszteséget okozó mechanikai hibát, és a gyújtáshibát egyszerű tesztekkel sikerült kizárnunk, így egyértelművé vált a befecskendező szelep hibája.

Ezt alátámasztotta a gyújtógyertya erős szennyezettsége is. Mivel a szelep javítására nincs mód, így ha az ultrahangos tisztítás nem vezet eredményre csak az alkatrész cseréjével, lehet a hibát elhárítani. Esetünkben a tisztítási eljárásig el sem jutottunk, mivel olyan mértékű volt a szelep hibája, hogy már a tartós nyomásvizsgálaton hibát produkált. A rosszul záródó szelep oly mértékben engedte át az üzemanyagot, mint egy nyitott szelep. Ilyen esetben célszerűbb a csere mellett dönteni, mivel a tisztítás eredményességére igen kevés az esély.

Az üzemanyagszűrő cseréje elengedhetetlen egy ilyen jellegű hiba javításakor, hiszen annak állapota közvetlenül hatással van a befecskendező szelepek, és az üzemanyag szivattyú élettartamára. Egy szelep árából körülbelül 10db. üzemanyagszűrőt lehet venni! Ezért tanácsos az üzemanyagszűrőket legkésőbb 30. 000 kilóméterenkét cserélni.

A mi esetünkben sajnos az OBD rendszerfelügyeletnek nem volt lehetősége megvédeni a katalizátort. Hiába kapcsolta le a szelep vezérlését, annak hibás záródása által az üzemanyag ugyanúgy bejutott az égéstérbe, majd a katalizátorba.

Jó utat és műszakhiba mentes autózást!

Bézi Zsolt

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Üzemanyag okozta gk. halál!!

Az áldozat ezúttal egy 2009-es évjáratú W212-es Mercedes-Benz E 350 CGI, amelyben mindösszesen 38.500 km van. Az autó külföldi kapcsolataink révén Szíriából került hozzánk, azzal az előzménnyel, hogy rossz üzemanyagot tankoltak bele, és azóta nem indul a gépkocsi. Első lépésben lecseréltük a tankjában lévő magas kéntartalmú erősen maró üzemanyagot normál 95-ös oktánszámú hajtóanyagra, és vártuk a csodát hátha életre kel.

Nos az autó ezt nem egészen így gondolta, ugyanis beindult, de 5 másodperc után le is állt. Nem kellet nagy diagnosztizálást végezni rajta, ugyanis a motorburkolatok eltávolítása után máris a szemünk elé tárult a szívósor, melynek egyik fele hiányzott..

Azt hamar megállapítottuk, hogy nem külső mechanikai behatástól sérült meg, hanem egész egyszerűen felrobbant. Az anyagminőséget, és a falvastagságát ismerve, valamint tudva azt, hogy ez egy közvetlen égéstérbe fecskendező benzinmotor, azt feltételeztük, hogy valamelyik szívószelep átégett, és visszarobbant a szívósorba, amitől az eltört. Egy egyszerű kompresszió méréssel ezt mindjárt kizártuk, ugyanis kiváló értékeket mértünk, és miután kicseréltük a szívósort, a motor szépen égéskimaradások nélkül járt.

Az viszont furcsa volt, hogy egyre inkább amolyan hidrotőke jellegű csattogás hallatszott az egyik hengersor hengerfeje körül, továbbá fél melegen már be sem indult az autó. Ellenőriztük az olajszintet, és ekkor szembesültünk azzal, ami megmagyarázza a szívósor felrobbanását. Az olajszint bőven maximum felett volt, szinte nulla viszkozitással, és erős benzinszaggal. Egyértelmű volt, hogy az olaj benzinnel hígult, ami üzem meleg állapotban elkezdett párologni, és a kartergáz visszavezetéssel visszakerült a szívósorba, ahol felrobbant.

Mindjárt olajat cseréltünk, és elkezdtünk a jelenség okán gondolkodni. Az olajba üzemanyag ennél a modellnél csak az égéstéren keresztül (nitrogén-oxid tároló regenerálás által), vagy a nagynyomású benzinpumpa áthajtásánál tud bejutni.

Nos a gyanú egyre inkább a nagynyomású üzemanyagpumpára terelődött, melynek 200 bar nyomást kell előállítani a befecskendező szelepek számára. A vezérműtengely hajtja a pumpát, és ha ez átenged, akkor a benzin be tud jutni az olajba, továbbá nem tud a befecskendezéshez megfelelő nyomást előállítani, és az autó nem indul.

A benzinpumpa kiépítésével erről meg is bizonyosodtunk, ugyanis az áthajtásnál lévő golyóscsapágy porvédőjét egész egyszerűen szétmarta a rossz üzemanyag, ahol állt is a benzin. A pumpa szétszedése után meg is találtuk a hibát, ugyanis egy „O” gyűrű teljesen át volt szakadva, és a többi tömítése is kezdett szétmállani a rossz üzemanyag miatt.

Ebből a bakiból sajnos milliós nagyságrendű kár keletkezett, ugyanis a szívósor közel 270.000 forint, míg a nagynyomású pumpa több mint 850. 000, és akkor nem beszéltünk még az olajról, munkadíjról.

 

Talán ennek egy tanulsága van:

Alaposan körül kell járni, mivel adalékoljuk a kutakon kapható üzemanyagot fogyasztáscsökkentés céljából, van-e egyáltalán értelme a lehetséges mellékhatások ismeretében.

Bézi Zsolt
Balesetmentes autózást kíván a Cool-Mobil Csapata.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Műszaki vizsga

Műszaki vizsga Budapest

A közúti forgalomban való részvétel és a balesetmentes közlekedés egyik alap feltétele, hogy gépkocsi megfelelő műszaki állapotban legyen. Cégünk precíz, alapos munkával járul hozzá a műszaki vizsgára való felkészítés által, hogy gépkocsija megfeleljen a közlekedési hatóság előírásainak, valamint, hogy Ön és családja biztonságosan vehessen részt a forgalomban. Vállaljuk személyautók és tehergépjárművek vizsgáztatását magán-, illetve jogi személyek esetén is!

Hogy a műszaki vizsga mennyi idő nagyban függ a jármű típusától, illetve, hogy előzetesen egyeztetett időpontra, vagy időpont nélkül érkezik. Általánosságban azonban a műszaki vizsga ideje harminc perctől egy órát vesz igénybe, melyet kizárólag helyben, szervízünkben végzünk. Ügyfélvárónkban az üvegvitrinen át Ön is figyelemmel kísérheti csapatunk munkáját, a műszaki vizsga megvárható nálunk. A jogszabályok értelmében az újonnan forgalomba helyezett autók műszakija négy évre szól, a már forgalomban lévő autók műszaki vizsga érvényessége két évre.

 

Hogyan készüljön a műszaki vizsgára?

Annak érdekében, hogy a vizsgálat zökkenőmentes legyen, fontos minden szükséges dokumentumot megával hoznia. Ehhez külföldről behozott járművek esetén hozzáadódik az eladó országban kiállított műszaki vizsgalap. Emellett meggyorsítja az eljárást, ha az autót is előkészíti számunkra pár aprósággal. Ezeket természetesen mi is elvégezhetjük helyszínen, ebben az esetben némi plusz idővel kell számolnia.

műszaki-vizsga

 

Műszaki vizsgára milyen dokumentumokat hozzon?

 

Magánszemély esetén:

 • forgalmi engedély, esetleg műszaki adatlap
 • a jármű törzskönyvében és forgalmi engedélyében feltüntetett tulajdonos, avagy adásvételi szerződésében megnevezett vevő fényképes igazolványa (érvényes személyi, jogosítvány vagy útlevél) és lakcímkártyája

 

Jogi személy esetén:

 • cégkivonata
 • aláírási címpéldány
 • forgalmi engedély, műszaki adatlap, ezek hiányában okmányirodai adatlap
 • aláírásra jogosult személy fényképes igazolványa (érvényes személyi, jogosítvány vagy útlevél) és lakcímkártyája
 • műszaki vizsga meghatalmazás, amennyiben az aláírásra jogosult személy nincs jelen

 

Hogyan készítse fel járművét a műszaki vizsgára?

A műszaki vizsga felkészítés takarhat egy előzetes „nem hivatalos” ellenőrzést, mikor szervízünk próbavizsgával felméri az esetleges problémákat. Így van idő a hibák javítására a műszaki vizsga ára előtt beütemezni a karbantartási költségeket és nyugodtak lehetünk, hogy az autó megfelel majd a valós vizsgán.

Amikor azonban Ön már a hivatalos ellenőrzésre érkezik, van pár dolog, amivel előkészítheti a járművet és ezáltal meggyorsíthatja az eljárást. Ezek nem kötelező pontok természetesen, ha nem volt rá alkalma, elvégezzük mi helyszínen.

 

Milyen állapotban hozza műszaki vizsgára a járművét?

 • a jármű legyen tiszta, hogy az alváz-, és motorszám könnyen leolvasható legyen
 • dísztárcsák leszerelve
 • előírt felszerelések illetve KRESZ tartozékok biztosítva vannak
 • biztonsági övek vizsgálhatók
 • teljes körű felszereltség ellenőrizhető (levehető vonófej felszerelve, kivehető ülés visszahelyezve, stb.)

 

Cool-mobil autó vizsgáztatás menete

A hozzánk beérkezett autónak első körben a papírjait ellenőrizzük, hogy azonosítsuk a járművet és biztosak legyünk benne, hogy minden rendben van az okmányaival is, van-e érvényes biztosítás? Ezt követi maga a vizsgálat, ahol fizikailag is átnézzük az autót. Ilyenkor feljegyzésre kerül a tükrök, üvegek állapota, bárminemű korrózió és természetesen az esztétikai hibákat is lajstromoljuk. Kötelező pontok még a kormánykerék holtjátékának ellenőrzése, a futómű vizsgálata, világítás ellenőrzése. Megbizonyosodunk róla, hogy nem hagy-e az autó olajfoltot, végzünk egy fékpados-futómű ellenőrzést illetve környezetvédelmi mérést és nem utolsó sorban az autó elektromos öndiagnosztikáját is lekérdezzük. Természetesen kérésre, vagy hiba esetén szélesebb körű vizsgálatot tartunk.

műszaki-vizsga

 

Személyautó műszaki vizsga feltételei

A műszaki vizsga feltételei 2019 –ben is a korábbi évek elvét követik. A vizsgálat során minden észlelt hiba feljegyzésre kerül és természetesen az autó tulajdonosának is a tudomására hozzuk őket. Ezeket a hibákat a műszaki vizsga feltételei szerint három kategóriába sorolják.

 1. Kis hiba

Ezek alapvetően könnyen orvosolható problémák, melyek a környezetterhelést vagy a jármű biztonságát nem befolyásolják jelentősen illetve az előírásoktól csak kis mértékben térnek el. Ilyen például, ha lejárt az egészségügyi doboz az autóban. Ilyenkor még sikeres a műszaki vizsga.

 1. Komoly hiba

Komoly hibának számít az előírásoktól való nagyobb eltérés, vagy a jármű biztonságát és a forgalom más résztvevőit jelentősen veszélyeztető illetve a környezetet nagy mértékben terhelő hiányosság. Ilyenkor két hónap „türelmi időt” biztosít az NKH a hiányosságok orvoslására. A forgalmit két hónappal meghosszabbítják, melynek végén újra kell vizsgázni.

 1. Nagy hiba

Ide tartoznak az olyan hibák, melyek már veszélyt jelentenek a közúti biztonságra, illetve fokozott mértékben terhelik a környezetet. Ilyen esetekben a műszaki vizsga bukás eredményeként a jármű forgalmi engedélye érvénytelenítve lesz az ellenőrzés napjával, az autó rendszámtáblájáról pedig eltávolítják a környezetvédelmi plakettet és az érvényesítő címkét. Saját felelősségre a jármű vezetője ugyan távozhat a járművel, de csak annak érdekében, hogy autóját a sikeres műszaki vizsgára felkészítse.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Lengéscsillapító

Lengéscsillapító fajták

A lengéscsillapítónak a feladata, hogy a jármű és az út között folyamatos kapcsolatot biztosítson. Elnyeli az alkatrészek rázkódását, illetve az ütéseket is, mindeközben a mechanikus energiát hőenergiává alakítja. A kényelmi faktor mellett elsősorban a vezetés biztonságát szolgálja. Két jellemző alapján tehetünk különbséget a lengéscsillapítók között.

Töltés alapján

 1. Hidraulikus: hidrogén működteti
 1. Gázzal töltött: a rendszerbe nagy nyomáson nitrogént pumpálnak, mely megakadályozza az olaj habosodását

Felépítés alapján

 1. Ikercsöves, avagy teleszkóp lengéscsillapító

A lengéscsillapítók tartályházában elhelyeznek egy munkahengert, melyben a dugattyú összenyomáskor lefelé mozogva kiszorítja az olajat az alkatrész alsó rétegeibe. Egyszerű felépítésű, ellenben nem gátolja az olaj felhabzását és könnyebben is melegszik fel.

 1. Egycsöves

Munkahenger helyett itt egy tartályt találunk, a dugattyú ezáltal két kamrára osztja a lengéscsillapítót. Az egyikben nitrogén, a másikban olaj található, a lengéscsillapítást magát pedig a gáz összenyomásával valósul meg.

Lengéscsillapító-rugó-háttér2

A lengéscsillapító hiba következményei

A lengéscsillapítók az autó többi alkatrészéhez hasonlóan elkopnak. Az alkatrészek deformálódnak, a szelep meghibásodik vagy a tömítés kezd szivárogni. Az elhasznált lengéscsillapító miatt a gépkocsi stabilitása csökken. Az autójukat vezetők legtöbbször nem veszik észre, hogy elérték vagy átlépték a biztonsági határt. Gyakran csak a hírtelen irányváltoztatás alkalmával derül ki a vezető számára, hogy meghibásodtak a lengéscsillapítók.

Az ABS –el szerelt járművek esetében különösen fontos szerepe van a futómű lengések csillapításának, ugyanis, ha a lengéscsillapítók már nem látják el maradéktalanul feladatukat és bármely fékezett kerék akár csak pár század másodpercre is elemelkedik az útról, akkor annak forgása megáll, blokkol, így az ABS működésbe jön.

Először megakadályozza a fékfolyadék további áramlását a blokkolt kerék fék-munkahengeréhez. Amennyiben a kerék továbbra is áll, vagy túlságosan lassú a többi kerékhez viszonyítva, akkor az ABS a kerék munkahengeréből a nyomást elengedi, majd újból engedélyezi. A folyamat hosszúnak tűnik, de egy másodpercen belül akár tizenöt-huszönötször is megismétlődhet, minden egyes keréknél. Ilyenkor gyors kattogó hangot hallhatunk. Mivel hibás lengéscsillapítóval a kerék nincs folyamatosan az útra szorítva, így fékezéskor ez könnyen kialakul. A megnövekedett fékút pedig akár végzetes balesetet is okozhat.

Lengéscsillapító-felújítás-háttér3

Mikor indokolt a lengéscsillapító csere?

A lengéscsillapító meghibásodása több tényezőre is visszavezethető. Természetesen lehet szó az alkatrészek hibájáról, vagy olajhiányról a tartályban, szimplán csak egy kihagyott, sokáig halasztott szervízelésről. De mindemellett olyan környezeti hatások is elősegíthetik a lengéscsillapító elhasználódását, mint a hirtelen nagy hőmérséklet esés, vagy a nagy mértékű kosz és különféle kémiai anyagok behatása. Ehhez hozzáadódik a mindennapi használat milyensége is. Az agresszív, vad vezetési stílus nem kedvez a lengéscsillapítóknak, ahogy a rossz minőségű utak sem.

Minden különösebb probléma nélkül átlag húsz ezer kilométerenként érdemes ellenőriztetni. Mivel a hideg idő megterheli az alkatrészt, tavasszal érdemes beiktatni egy szervízelést. A lengéscsillapító vizsgálat könnyen beleépíthető bármelyik szervízlátogatásba, a futómű átnézése eleve magába foglalja.

Ha azonban az alábbiak valamelyikét észleljük, érdemes sort keríteni a lengéscsillapító vizsgálatra.

 • A gépkocsi kanyarban instabil, lelassul
 • Hosszabb fékút, a lengéscsillapító kopogás
 • Menetzaj a kerekek felől, lengéscsillapító kopogás
 • Egyenetlenül kopnak a gumiabroncsok
 • Szokásosnál nagyobb lengések a karosszérián, „imbolygó” karosszéria
 • Hirtelen sebességváltásnál megsüllyed az autó

Előfordul, hogy házilag beszerelt alkatrészekkel találkozunk, hiszen a lengéscsillapító cseréje ár szempontból kényes kérdés lehet. Sajnos az ilyen esetek között gyakori a helytelenül beszerelt lengéscsillapító rugó, ahol látszik, hogy a mechanikai sérülés valószínűleg a beszereléskor keletkezett. A menet esetleges megszakadása még a „kisebbik gond”, rosszabb esetben az alkatrész akad, ami azzal jár, hogy a dugattyúrúd egy idő után deformálódik, és a vezetőben reked. Ilyenkor nincs más hátra, mint az alkatrész csere, ami azzal jár, hogy a lengéscsillapító ár bizony másodjára is kifizetésre kerül.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a lengéscsillapító csere már esedékes, kérjünk kivizsgálást. A szervízben egyszerűen megvizsgáljuk a lengéscsillapító állapotát. A 60% feletti eredmény kiváló, de 30% alatt már veszélyes az autóval való közlekedés. Porvédő cseréjét különösképp ártalmas halogatni, mert amint a lengéscsillapító beltere nyitottá válik, a szennyeződések és korrózió csak ugrásszerűen rombolják a rendszert tovább, miközben ai költségek egyre csak nőnek.


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Olajcsere

Az olajcsere mikor esedékes?

Egy egy olajcsere periódus nagyban függ a jármű igénybevételétől és típusától, a különbségek pedig elég széles skálán mozognak. Általánosságban véve egy hétköznapi használatú személyautó esetén a legutóbbi olajcsere után egy évvel illetve 15.000 km-rel érdemes újra cserélnünk, amelyik hamarabb elérkezik. Ezt azonban számos tényező befolyásolja, így érdemes olykor magunk ellenőriznünk az olajszintet, hogy nyomon tudjuk követni, mikor esedékes az olajcsere a mi esetünkben?

 

Olajcsere periódust befolyásolja:

 • kocsink évjárata: természetesen egy idősebb autónál még rövidebb olajcsere periódussal kell számolnunk
 • az autó márkája: az európai gyártók az utóbbi időben egyre magasabb olajcsere ciklusra törekszenek, míg a japán márkák a klasszikus 15.000 km-kénti periódust nem igyekeznek kitolni
 • üzemanyag és motor típusa: a különféle működési rendszerekben más tényezők jelentenek veszélyt. A benzines motor rendszeresen nagy hőmérséklet emelkedést jelent magas fordulatszámon, amíg a dízel használatakor sokkal nagyobb a szennyeződés lerakódás mértéke. Természetesen elektromos autók esetén az olajcsere problémájával nem kell megközdeni.
 • kenőolaj minősége: a motorolaj számos feltételnek kell megfeleljen, így ha szeretnénk minél inkább kitolni az olajcsere periódust, nem érdemes rajta spórolni. Az olajcsere hozott olajjal általában pont azért kényes kérdés, mert a műhely ebben az esetben nem tudja szavatolni a motor hibátlan működését.
 • gépjármű mérete: jobban mondva a betöltött olaj mennyisége. Minél nagyobb a folyadék űrtartalma, annál jobban eloszlik a molekulák közt a súrlódáscsökkentés feladata, és hosszabb a motorolaj élettartama.
 • vezetési stílus: Minél vadabbul vezetünk, annál nagyobb igénybevételnek tesszük ki mind a motort, mind az olajat. A sok gyorsulás, előzgetés mellett hamarabb lesz szükség olajcserére is.
 • autó használata: Sajnos tagadhatatlan, hogy az olajcsere városi használat mellett gyakrabban szükséges, mivel a rendszeres és sok gyorsulás, fékezés, hidegindítás, rövid távok, hegymenet és dugóban araszolás sokkal inkább megterheli az alkatrészeket és a motorolajat, mint egy egyenletes fordulatszám az autópályán.

 

Olajcsere tanácsok

A szervizekben egy autó olajcsere ár magában foglal egy átvizsgálást is, illetve az olajcsere menete is a műhely eszközparkjával, szakszerűen történik. Míg korábban az olajcsere házilag is könnyen elvégezhető művelet volt, ma már cseppet sem javallott. A különféle olajfajták, minősítési előírások bonyolítják a választást, a kevert olaj pedig többet árt, mint használ. Emellett a szűrő helye is változó, akár azonos autómárka sorozaton belül is eltérő lehet, a szerelési hibák vagy egy rosszul megválasztott szűrő pedig csak tetézik a költségeinket. Az olajcsere Budapest XXII. kerületi Cool-Mobil műhelyében megfelelő körültekintéssel és szakismerettel történik.

olajcsere-olajszűrő-háttér2

Amit azonban jó, ha magunk végzünk otthon, az az olajszint ellenőrzés. A legtöbb autótulajdonos ugyan betéve tudja a kocsija típusára előírt tizenöt, húsz vagy huszonötezer kilométernyi olajcsere periódust, ám ezeket az általánosan megadott értékeket mindenképp igazítanunk kell a saját felhasználási szokásainkhoz és vezetési körülményeinkhez.

Éppen ezért a kocsi igénybevételétől függő gyakorisággal, de érdemes odafigyelnünk az olaj fogyására akkor is, ha már régóta használjuk az autót, hiszen az idő múlásával változik a jármű teherbírása. Az olajszint ellenőrzése egy pár perces rutinművelet, és a legkönnyebb módja, hogy egy esetleges meghibásodásra fény derüljön, mielőtt nagy baj lenne. Ha az olajcsere nyomás kritikusan alacsonyra süllyed, semmiképpen ne vezesse az autót! Ha nyomon tudja követni az olajszint változását, a rendszeres szervízlátogatások során könnyedén be lehet ütemezni mind időben, mind anyagilag egy olajcserét akár a műszaki vizsga, vagy éves klímatisztítás alkalmával egybekötve.

 

 1. Az olajszint ellenőrzése

Az motorolajat szintjét az olajcsere idejétől függetlenül érdemes rendszeresen ellenőriznünk. A legkorszerűbb gépkocsikra is jellemző lehet a természetes motorolaj fogyasztás, melyet befolyásol többek között a mi egyedi vezetési stílusunk és a kocsi igénybevételének módja. Ha a gépkocsi műszercsoportjába nem építettek motorolaj szint kijelzőt, akkor a nívópálcán 1000 kilométerenként javasolt a szintet ellenőrizni. Jelzett fogyás esetén gyakrabban, illetve soron kívül indokolt egy ellenőrzés, ha olajfoltot fedezünk fel a kocsi alatt.

 1. Utántöltés

A mai 20000 – 30000 km olajcsere ciklusú autókban érezhetőbb a természetes motorolaj fogyása. Utántöltéskor érdemes a már betöltött olajtípust használni. Ha ilyen olaj nem áll éppen rendelkezésre, akkor a konstruktőr által előírt viszkozitású és minősítésű olajat töltsük utána. Szükség esetén, kérje bátran műhelyünk segítségét a választásban!

Folyamatosan növekszik azon gépkocsik a száma, ahol a gyártó különleges motorolajt ír elő, éppen ezért azt érdemes az autóban tartani.

olajcsere-háttér1

 

Motorolaj választáskor tudni érdemes

A motorolajakat két összetevőre bonthatjuk. Alapolajra és adalékra. Az alapolaj ásványi eredetű, vagy szintetikus lehet. Az úgynevezett. rész-szintetikus (semi synthetic) motorolajok is ásványi alapúak, de tartalmaznak szintetikus összetevőket. A korszerű motorolaj számos elvárásnak kell maradéktalanul megfeleljen.

 

Mit tud tehát a motorolaj?

 • képes feloldani a felületekre felrakódott szennyeződéseket, melyek a működés során képződtek
 • a szilárd szennyeződéseket lebegésben tartja, és nem engedi azokat a szűkebb furatokban, hornyokban lerakódni
 • közömbösíti a működés során létrejövő savas kémhatású termékeket
 • kopásgátló, súrlódáscsökkentő és a korrózió gátló hatású
 • az égés során keletkezett hő nagy részét elszállítja
 • habzásgátló képességű
 • megakadályozza az un. fekete iszap kialakulását a katalizátorral szerelt autókban

 

olajcsere-kenőolaj-háttér6

 

A motorolaj kőolajokat, vagy szintetikus alapolajokat tartalmaznak, mára már elképzelhetetlenek az adalékaik nélkül. A legszélesebb körben a súrlódást csökkentő motorolaj adalék kerül felhasználásra. A fejlesztések a motorhajtó anyag-takarékos (fuel economy) olajok előállítása irányába folynak. Az üzemanyag megtakarítás kb. 1-3% jelent, ami gyakorlatilag alig észrevehető. Ezek a motorolajok a finom illesztésű, modern, motorokba valók, általában API SJ teljesítményszinttel. Fejlesztéskor cél az oxidációs katalizátorok aktivitásának védelme, a kipufogógáz utókezeléssel ellátott gépkocsik koromterhelésének csökkentése. Európában és az USA-ban is szigorú előírások szabályozzák egy-egy olajtípus forgalomba hozhatóságát, így a fejlesztés sajnos nem egyszerű feladat.

Igen költséges menettesztekkel és fékpadi mérésekkel kell igazolni a gyártóknak a motorolajak teljesítményszintjét. Ebből következik, hogy a motorolajjal szemben támasztott paraméterenként értendő követelményeknek elsősorban a vezető olajtársaságok kenőanyagai tudnak eleget tenni – persze ők azok, akik ezt meg is tudják fizettetni vevőikkel! A motorolaj kutatás és fejlesztés észrevehető célja az olajcsere ciklus növelése és a periódusonként felhasznált motorolaj mértékének redukálása.

Az ásványi olajból előállított és részben szintetikus, vagy a szintetikus motorolajok közötti verseny nem dőlt még el. A felmerülő igényeket jelenleg teljesen kielégítik a rész-szintetikus olajok, ugyanakkor az olaj gyártók saját kínálatuk növelésére full szintetikus olajokat is forgalmaznak. Ezeket sajnos ugyanúgy kell adalékolni, mint a kőolaj származékú kenőanyagokat, viszont magas áruk mellett konkrét előnyeik is vannak. Kedvező tulajdonságuk a kedvező folyáspont, a kis mértékű illékonyság, a stabilitás és a bio- lebonthatóság. A következő évtized a szintetikus motorolajok elterjedését is hozhatja, ez azonban függ az autógyárak fejlesztési elképzeléseitől. A motorolaj kutatás során ma olyan eredmények születnek, melyek tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűntek.

 

A motorolaj főbb fizikai jellemzői:

 

Viszkozitás

Legelőször frissítsük fel, hogyan definiáltuk a viszkozitást fizika órán. A folyadékok folyási képessége, olyan mértékszám, mely megmutatja a folyadék a folyással szemben milyen ellenállást fejt ki adott hőmérsékleten. Hétköznapi nyelven minél nagyobb egy folyadék viszkozitása, annál nehezebben folyik. Az olajok viszkozitása jelentősen függ a hőmérséklettől: A motorolaj hőmérsékletének növelésével egyre hígabbá válik. A motor kenése miatt azonban elengedhetetlen, hogy a motorolaj, egy meghatározott viszkozitási intervallumban maradjon. Hidegindításkor a motorolajnak nem szabad dermedtnek lennie, de a legmelegebb ponton se legyen túlságosan hígfolyós. Dermedt motorolajt nehezen szállítja az olajszivattyú, hígfolyós motorolaj nem tud kellő vastagságú stabil kenőfilmet képezni a súrlódó felületek között.

A gépkocsi motorolajok viszkozitás szempontból a következők lehetnek:

 • egyfokozatú (monograde)
 • többfokozatú (multigrade)
 • energiatakarékos többfokozatú (energy conserving; EC)

 

motorolaj-háttér5

 

 1. Egyfokozatú motorolaj

Egyfokozatú a motorolaj, ha viszkozitása vagy csak hideg, vagy csak meleg tulajdonságokra van sorolva. Az ilyen olajoknak a felhasználás területe a környezeti hőmérséklet vonatkozásában igen korlátozott: pl. a SAE 30 jelű motorolaj felhasználását a gyártó 0°C foknál alacsonyabb külső hőmérsékleten nem ajánlja, ugyanakkor a SAE 20W jelű motorolajt pedig 0°C-nál magasabb hőmérsékleten nem ajánlott alkalmazni. Az egyfokozatú motorolaj előfordulása személygépkocsikban jelentéktelen. Magyarországon a kontinentális éghajlat miatt egyfokozatú motorolajból télen is és nyáron is különböző viszkozitásút kellene használnunk.

 1. Többfokozatú motorolaj

A többfokozatú (multigrade) motorolajok ugyanúgy megfelelnek az előírt hideg és meleg viszkozitási osztályokban leírt követelményeknek. Címkéjén egy hideg és egy meleg viszkozitási osztály szerepel, pl. SAE 5W-40. Többfokozatú motorolajok között is vannak olyan szűk viszkozitási termékek mint pl. SAE 20W-20. Ezek felhasználhatóságát csak igen szűk hőmérséklet intervallumon javasolják a gyárak. A 20W-20 esetében a Volkswagen -10 és +15°C között ajánlja. A széles viszkozitási határú olajok, mint például a SAE 0W-40, vagy a SAE 5W-40, amelyek extrém sarkvidéki és trópusi éghajlaton is kielégítő tulajdonságokat mutatnak.

 1. Összehasonlítva

Mi lehet a különbség a SAE 10W-60 és a SAE 20W-40 olaj között?
Nézzük a 10W-60 -as motorolajat.

Alacsony hidegoldali viszkozitással rendelkezik (10W), ergo hidegben is hozzávetőlegesen híg marad. Magas melegoldali viszkozitással is rendelkezik, így magas hőmérsékleten is megmaradnak kenési tulajdonságai. A SAE 20W-40 motorolaj hidegoldali viszkozitása SAE 20W, így sűrűbb, viszkózusabb az olaj hidegben. Melegoldali viszkozitása SAE 40, ezért a hőmérséklet növekedésére folyékonyabbá válik. Ilyen motorolajt érdemes alkalmazni az kopottabb motorokban. Hidegindításkor a nagyobb csapágyhézagokban „elfér” a sűrűbb olaj. Az elhasználtabb csapágyakból a 10W-s “vékony” olaj lehet, hogy kifolyik, így vegyes súrlódás alakulhat ki az ideális hidrodinamikus kenés helyett.

A motor kopogásos járása mellett, valószínűleg a motor olajfogyasztása is megnövekedne, főleg a felmelegedési fázisban. Jól látszik, hogy az alkalmazható motorolaj viszkozitását nem csak a külső hőmérséklettől, hanem a motor kopottságától is függővé tesszük.

olajcsere-újratöltés-háttér4

 

Olajfogyasztás

Milyen mértékben befolyásolja a kenőanyag a motorolaj fogyasztását? Három tényező együttes hatása által fogyhat a kenőanyag a motorból:

 • külső tömítetlenségek miatt
 • belső tömítetlenségek miatt
 • a motorolaj párolgási vesztesége miatt

 

A motor külső tömítettség hiba általában az idősebb, sokat futott, vagy a szakszerűtlenül javított motorokat érintik. A gépkocsi alatti olajcseppek árulkodnak erről a hibáról. Érdemes hetente szemrevételezni, mi a helyzet a motortető alatt. Ha a motort a közelmúltban javították, vagy részlegesen meg is bontották, érdemes eleinte gyakrabban ellenőrizni. Legtöbb esetben szerelési hiba miatt szivárog a motorolaj: a le nem tisztított tömítő felület, vagy a nyomatékkulcs hiánya okozhat ilyen jelenséget. A nem megfelelő nyomatékra meghúzott szelepfedél, vagy karter pár nap, vagy hét után olyan mértékben vetemedik el, hogy még egy új tömítéssel is csak ideiglenesen szüntethető meg a motorolaj szivárgása.

A motor belső tömítetlenségének feltárása már nem ennyire egyszerű.

A motorban két helyen “szökhet” meg a motorolaj:

 • a szelepszárak mellett
 • a dugattyúgyűrűk mentén

 

Mindkét esetben, már a beindítás utáni pillanatokban enyhe kékes füst jelzi ezt a hibát. A szelepszár szimmeringek futásteljesítménytől függetlenül 6-8 év alatt elöregszenek. Szelepszár tömítetlenséget okoz, ha a motorolaj teljesítményszint alacsony, ugyanis a szelepekre ráéghet az olajsár. A dugattyúgyűrűk mentén kialakult tömítetlenséget lényegesen költségesebb javítani. A motor szétszerelése nélkül célműszerekkel állapítható meg (sűrítési nyomás és veszteségmérés). Otthon is megvizsgálhatjuk, hogy milyen mértékű a kartergáz.

Járó motor mellett az olajbetöltő fedelet lecsavarva meggyőződhetünk a kartergáz, így a dugattyúgyűrű kopás mértékéről. Ha intenzív gázképződést tapasztalunk, akkor ez a kopott dugattyúgyűrűk miatt van.

Erős motorolaj fogyasztású gépkocsik esetében, ideiglenes segítség lehet egy kissé vastagabb, viszkózusabb olaj. Ez a megnövekedett hézagokban jobban megmarad. A sűrűbb motorolajt a kopott dugattyúgyűrűk jobban le tudják húzni a hengerfalról és a szelepszárak mellett is kevesebb szökik el. Ezzel sajnos a motorjavítást nem kerülhetjük el. A jó állapotú motorba azonban nagyon veszélyes sűrű motorolajt tölteni, mert az nem tud eljutni a legszűkebb kenésre szoruló résekbe.

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Futómű javítás

A futómű szerviz dióhéjban

A gépjármű haladását, irányváltoztatását, a rugózást, lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító, valamint a kerekek meghajtását végző szerkezeti egységeket futóműnek nevezzük. A futómű irányíthatóvá teszi az gépkocsit és kapcsolatot biztosít a gépjármű karosszéria és az úttest között. A futómű állapota ezért jelentősen befolyásolja az autónk biztonságos működését és kényelmét. A gépjárművek első és hátsó futóművel vannak ellátva. Ha az Ön gépjárművén megfelelő a futómű beállítás, akkor:

 • biztonságosan, kényelmesen vehet részt a forgalomban
 • autója alkatrészei kisebb mértékben kopnak

A kerékfelfüggesztés az a beállítás, ami összeköttetést biztosít az alváz és a kerekek között. A gépkocsi súlyát a kerekekre, míg a kerekek meghajtó, oldalvezetési és fékezési erőit a karosszériára viszi át. A futómű geometria pontos értékeit az autógyárak minden típushoz megadják. Ha a gyári futómű paraméter elállítódik, a gumiabroncsok és a futómű alkatrészei is idő előtt mennek tönkre.

Mitől változik a futómű beállítás?

A rendeltetésszerű használatnak sajnos velejárója, hogy a futómű egy idő után elállítódik. A kerék beállítását számos alkatrész befolyásolja, melyek precíz összehangolása azt eredményezi, hogy a kocsi egyenesen illetve ívmenetben megfelelően halad, kellő úttartással bír és a gumiabroncsok is minimálisan és egyenletesen kopnak. A napi használatban azonban gyakran érik a járművet különböző erőhatások. Lendülettel hajtunk fel a járdára, fekvőrendőrre, kátyús úton bukdácsolunk, avagy túlpakoljuk a kocsit. Az ilyen és ehhez hasonló erőhatások eredményeként a futómű összekapcsolódó egységei szétcsúsznak, elállítódnak. Ez szükségtelen terhelést ró bizonyos elemekre, amik így gyorsabban korrodálódnak. Emellett az elállítódott futómű észlelhető hatást gyakorol a vezetésre, illetve a kocsi irányíthatóságára is és ezen csak a futómű szervíz segíthet.

Mikor esedékes a futómű javítás?

 • kanyarodáskor csikorognak a kerekek
 • kopogó hangot észlel
 • a kormány ráz 60 és 120 km/h között, vagy felett
 • a gumik széle rendellenesen, illetve gyorsabban kopik
 • a kerekek felől búgó, morgó hangot hall
 • kis ívű kanyarodásnál nehéz tekerni a kormányt
 • fékezésnél ráz a kormány
 • érzékenyen reagál a kocsi a nyomvályúra
 • kanyarodás után a kormány nehezen tekeredik vissza
 • kanyarodásnál félrehúz az autó

Ha a fenti jelenségek közül bármelyiket tapasztalja, a futómű javítás Budapest könnyen elérhető Cool-Mobil szervizében a rendelkezésére áll.

futómű-javítás

A nem megfelelő futómű állítás hátrányai

A legfontosabb hátrány, hogy a helytelen futómű állítás balesetveszélyes. A nem megfelelően állított kerekek akadályozhatják a jármű természetes mozgását, ami kormányzási nehézségekhez vezethet. Képzeljük csak el, hogy egy éles helyzetben a kocsi nem pont úgy viselkedik, nem arra megy, amerre szeretnénk, vagy nehezebben, tehát lassabban tudjuk csak a manővert elvégezni.

Emellett az üzemeltetési költségek is több, mint valószínű, hogy megemelkednek. Erről pontos adatokat csak egy futómű ellenőrzés szolgáltathat, de többek között megnőhet a fogyasztás, általában gyorsabban kopik a gumi, illetve a nagyobb terhelésnek kitett alkatrészek is idő előtt szorulnak így cserére. Minél tovább halogatjuk a diagnosztikát, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik elem elhasználódott és cserére szorul.

Miből áll a futómű javítás Budapest Cool-Mobil szervizében?

A Cool-Mobil futómű szervíz Budapest XX. kerületében, a Határ úton várja az autótulajdonosokat. Időpont egyeztetést követően a műhelyben már az első lépés a futómű átvizsgálása, mely alapján felmérjük a megfelelő beállítástól való eltéréseket. Minden gyártó meghatározza az autó egyedi dinamikáját: többek között a kerekek dőlésszögét, utánfutási szögét és összetartását. A beállítás célja, hogy a szerviz végére az autó értékei a lehető legpontosabban közelítsenek ezekhez a gyárilag megadott értékekhez. Ha ehhez szükséges alkatrész csere, javaslatot teszünk felújításra egy árkalkulációval. Amennyiben rendelkezünk raktáron az adott alkatrésszel és nem szükséges rendelni, úgy az Ön kérésére az alkatrészt akár azonnal beszereljük. Ebben az esetben a futómű vizsgálat és javítás akár meg is várható. Amennyiben nem szükséges nálunk hagynia az autót, akár egy kényelmes váróteremből végig is nézheti, ahogy munkatársaink a járművön dolgoznak.

A futómű beállítás ár és idő szempontjából

Hogy egy futómű felújítás pontosan mennyibe kerül, nagyban függ attól, hogy mennyi idős az autó, mióta tart a kopás, illetve hány alkatrész szorul milyen minőségű cserére. Az átvizsgálás elsődleges célja erről pontosabb képet kapni, aminek tudatában Ön dönt a továbbiakról. A futómű alkatrészek egyik előnye, hogy külön külön is beszerezhetők, nem szükséges egyszerre egy nagy kiadással a teljes futóművet lecserélni. Ellenben az összehangolt működés folytán a gyakorlat azt mutatja, hogy egy csere nem csere. Egy régi futómű közösen elöregedett alkatrészei azonos lazasággal kapcsolódnak össze, ami a mindennapos működésben nem jelent változást, amíg el nem állítódnak valamiért. Ha ebbe a rendszerben új alkatrészre cserélünk egy régit, annak rögzítés óhatatlanul feszítettebb, mint a régieké, amely feszültséget kelt a további elemekben. Ezért is fontos szezononként egyszer mindenképpen a futómű diagnosztika.


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Autóklíma tisztítás, autóklíma fertőtlenítés

Miért szükséges az autóklíma fertőtlenítés?

A klímaszezon kezdetével, újra előtérbe kerül a klímaberendezés okozta veszélyforrás. A hosszabb távon üzemen kívül helyezett klímaberendezésből kiáramló áporodott szag árulkodó jele lehet egy alapos autóklíma tisztítás szükségességének. Ilyenkor a légáram a betegséget okozó anyagokat leválasztja a beltéri hőcserélőről és az utastérbe juttatja. A részecskék szervezetünkbe kerülve pedig olyan panaszokat okozhatnak, mint a fáradékonyság, fejfájás, a nyálkahártya irritáció, de akár allergiát, hörghurutot, vagy más légúti betegségeket is előidézhetnek.

Súlyosbító körülmény, hogy a klímaberendezések a levegőt rendkívül szárazzá teszik, ami a nyálkahártyát erősen igénybe veszi. A gyengébb immunrendszerű egyének, mint gyermekek, csecsemők és az idősek, de az allergiára hajlamos aktív emberek is első számú céltáblái a baktériumoknak és penészgombáknak. A fertőzés ellen a pollenszűrő csere sem nyújt megfelelő védelmet, az évi rendszeres autóklíma fertőtlenítés sokkal hatásosabb. Óvja családja és saját egészségét!

 

Autóklíma tisztítás Budapest XX. kerületében

Cégünk megbízható és rendkívül hatékony légkondicionáló klímatisztítási eljárásokat ajánl, amit évente legalább egyszer ajánlatos elvégezni. A szervizünk által kínált ultrahangos és ózonos autóklíma tisztítás Budapest könnyen elérhető részén, a XX. kerületi Határ úton található, mely autóval a Soroksári út felől egyszerűen megközelíthető.

 

Ózonos autóklíma tisztítás Budapest szívében

Az ózonos autóklíma fertőtlenítés egyrészt megöli a baktériumokat, a penészt és az atkákat, másrészt megköti a dohosságot, a rossz szagokat és távol tartja a rovarokat, mindemellett olyan mérgező gázokat, mint a szén-monoxid (CO) és nitrogén-monoxid (NO) ártalmatlan gázokká alakítja. Szervizünkben az ózonos autóklíma tisztítás Budapest bármely kerületéből 45 percen belül elérhető.

 

Hogyan hat az ózonos autóklíma tisztítás?

Az ózon egy háromatomos oxigénmolekula (O3) negatív elektromos töltéssel, ami kifejezetten instabillá teszi. Felezési ideje olyan rövid, hogy néhány másodpercen belül újból egyszerű oxigénmolekulává alakul a következő reakció szerint: 2O3 ⇋ 3O2. A természetben jól ismert példa az ózon réteg, melyet a Nap UV sugarai hoznak létre, de keletkezhet ózon a sztratoszférában fizikai jelenségek által is. Innen aztán zivatarok illetve villámcsapás által kerül a földfelszínhez közeli levegőrétegbe. A „friss, tavaszi eső illat“, melyet egy egy zápor után előszeretettel lélegzünk be, a természetes módon létrejött ózonnak köszönhető.

Klíma tisztításkor ózongenerátorba épített extra magas feszültséget, illetve UV fényt használunk az ózon molekulák mesterséges előállításához. Maga az ózonos autóklíma tisztítás pedig az oxidációs törvényt használja ki. Ennek megfelelően, ha az ózonmolekula (O3) egy oxidálható anyaggal találkozik, egy oxigénatom és az anyag között kémiai kötés jön létre és a másik két oxigénatom egy tiszta és stabil oxigénmolekulaként szabadul fel. Az eljárás tehát nem igényli vegyszerek használatát. Mindemellett az ózon nem csak szervetlen anyagokkal, hanem szagokkal, mikroorganizmusokkal, vírusokkal, penésszel és baktériumokkal is oxidálódik, ami ezerszer hatékonyabb fertőtlenítővé teszi a klórnál.

 

Ultrahangos klímatisztítás

A speciális tisztítószert a klíma tisztító készülék magas frekvenciával párologtatja el, mely rezgetett állapotban eljut a legrejtettebb zugokba, megöli a káros csírákat, leoldja a baktériummaradványokat és egyben el is távolítja azokat a klímaberendezésből. Vékony filmréteget képez a veszélyeztetett felületeken és lamellákon, jelentősen késleltetve ezzel az ismételt lerakódást. A tisztítás utáni illat semleges és nem vált ki allergiát.

 

Autóklíma tisztítás árak:

Klímánkat érdemes évente fertőtleníteni, így az egyszeri autóklíma tisztítás ár lebontva akár havi 585 Ft-ból is kijön!

 • Autóklíma tisztítás ipari ultrahangos technológiával:
  15000 Ft + áfa
 • Ózonos Autó klíma fertőtlenítés:
  7000 Ft + áfa

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Klíma rendszerátmosás

Évről évre jelentősen nő azon gépjármű klíma meghibásodások száma, melynek következménye a rendszer mechanikai elszennyeződése. Sajnos a jelenség egyre sűrűbben fordul elő, jellemzően korszerűbb gépjárművek esetében. Nem ritka eset az sem, amikor szakvéleményt kell adnunk néhány hónapos gépkocsi ilyen típusú klíma meghibásodásának garanciális elbírálásához.

Tüneteit, egyszerűen alacsony hűtőteljesítmény, vagy teljes működésképtelenség jellemzi. Ma már a nagyszámú előfordulás miatt az ilyen panasszal érkező ügyfeleink gépkocsijának hűtőcsöveit kivétel nélkül megbontjuk, a kisebb mértékű elszennyeződést a hűtőgépolajból vett mintából elemezzük, így a legtöbb esetben azonnal detektálható a hiba.  Amikor rendszer belső mechanikai elszennyeződésről beszélünk, akkor a berendezés minden részegységében megtalálható a szürke színű olajos, vagy olaj nélküli fémreszelék maradványok.

 

De nézzük csak mi is váltja ki ezt az állapotot.

 1. A klíma szivattyú kenését a hűtőgépolaj adja, épp ugyanúgy mint a belső égésű motornak a motorolaj. Éppen ezért a hűtőgépolaj minőségére és viszkozitására szigorú gyártói előírások vannak, mely gépkocsinként eltérő lehet. Ha a gyártói minőségtől eltérő olajjal van üzemeltetve a készülék, könnyen előfordul, hogy bizonyos üzemállapotokban nem megfelelő a kenés
 2. Kiváltó ok még a szárítószűrő meghibásodása, amikor is az abban elhelyezett textilzsák szétszakad és a benne lévő szén golyócskák ( granulátum ) bekerülnek a rendszerbe
 3. Ugyanakkor a kevés hűtőgázzal történő üzemeltetés is eredményezhet rendszer elszennyeződést. A klímaszivattyúban a súrlódások által hő keletkezik, melyet a hideg hűtőközeg hivatott elvezetni, itt ismét megemlíteném a belső égésű motor hűtőfolyadékának analógiáját. Normál esetben a hűtőgáz az elpárolgását az elpárologtató csőrendszerének első szakaszában kezdi meg és utolsó szakaszában fejezi be. Ez esetben az elpárologtatóból kilépő gáz hőmérséklete 0 celsius fok környékén van. Ilyen hőmérsékletű gáz még a klímakompresszorba érve is kellő mennyiségű hőt tud elvonni. Ám amikor a hűtőközeg mennyiség nem elegendő, akkor a párolgás már az elpárologtató radiátor közbenső szakaszában befejeződik és a kilépő gáz hőmérséklete a szivattyúhoz érve tovább nő, így már túl magas ahhoz, hogy onnan kellő mennyiségű hőt vonjon el. Amikor a rendszer kevés hűtőközeggel üzemel, (amit nem biztos, hogy minden esetben érzékelni lehet a gépkocsiban ülve) a szivattyú üzemi hőmérséklet fölé melegszik, így a hőtágulás következtében tovább nő a súrlódás, ami még magasabb hőmérsékletet eredményez, és így tovább… A dugattyús klímakompresszor belsejében például az alumínium dugattyúkat teflon bevonat, míg a támolygó tárcsát titánbevonat védi. Amikor a szén granulátum rendszerbe jutása, a kenési hiba, vagy a túlmelegedés bármelyike előáll, ezek a bevonatok sérülnek. Ennek következtében a bevonat alatti lágy részek intenzív kopásnak indulnak. A levált részek a szivattyúba visszakerülve csiszolóporhoz hasonlíthatóan marják tovább a már egyébként is sérült felületeket. Ha a folyamat elindul, akkor saját magát gerjeszti, önfenntartóvá válik. Ilyen esetben a szennyeződés a cirkuláció által a teljes rendszerben megfigyelhető.

 

De mi is a megoldás?

A leírtakból mindannyian érezzük, hogy a klímakompresszort nem elegendő cserélni, mert a rendszerben jelenlévő „csiszolópornak” köszönhetően rövid időn belül az új szivattyúnk is hasonló sorsra jut. A megoldás a klíma rendszer teljes átmosása átöblítése, ami nem is egyszerű művelet.

A rendszerből kiépítjük a szivattyút, a szárítószűrőt és a nyomásszabályzó egységet (expanziós szelep, sarokszelep, kapilláris cső, stb.) Az öblítéshez egy célgépet csatlakoztatunk a megbontott csővégződésekre és egy speciális folyadékot juttatunk a rendszerbe amit a gép magas teljesítményű szivattyúi által cirkuláltat. A cirkuláció sebessége változtatható, mellyel biztosítható a lamináris és a turbolens áramlás is. A csőrendszerben a falra tapadt fémszennyeződések csak a magas áramlási sebesség által oldódik-kopik le. A készülék a fellazított szennyeződést különleges többlépcsős szűrőrendszere által tisztítja. Az áramlás irányát időközönként váltva addig üzemeltetjük a öblítőkészüléket, míg a cirkulált folyadék abszolút szemcsementessé nem válik.

Ez a folyamat hozzávetőlegesen kettő napra köti le a készüléket és kollégánkat. Csak akkor tekinthetjük a rendszert megtisztítottnak, ha egyetlen szemcse sem lelhető fel már benne. ( egy szemcse is beindítja a folyamatot ) Igen nagy a hangsúly a mosófolyadékon is, ugyanis, ha nem tud maradéktalanul kipárologni a rendszerből, akkor a hűtőgépolajat felhígítja és ismét tribológiai probléma vetődik fel.

A rendszerátmosás után új szárítószűrő, illetve új tömítések szükségesek. Klímaszivattyúból vagy felújítottat, vagy újat érdemes csak feltenni, expanziós szelep legtöbbször megmentjük ultrahangos tisztítás által.

 

Összefoglalva a tanulság:

 

 • A gépkocsi klímaberendezését évente ellenőriztessük!
 • Csak a gyártó által előírt olajat engedjük betölteni!
 • Fokozottan figyeljünk a hűtőgáz minőségére (8000 Ft alatti töltés gyanús eredetű gázt sejtet)
 • Ha rendszer meghibásodás van minden esetben ellenőriztessük a hűtőgépolaj nem-e szennyezett! -ez estben ne engedjük felszerelni az új klíma szivattyút!

 

Bokodi Gábor
Komfortos utazást kíván a Cool-Mobil csapata

 


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


 

Akkumulátor

BOSCH Akkumulátor diszkont

Gyakran Ismételt Kérdések:

1. Hol vásárolhatom meg az akkumulátort?
A listán minden termék a Budapest XX. kerület Határ út 39. szám alatti üzletünkben vásárolható meg. A legtöbb indító akkumulátor raktárról, azonnal elvihető. Átmeneti készlethiány miatt érdemes telefonon érdeklődni vásárlás előtt a +36-20 222-44-88 számon!

2. Postai úton történő kézbesítésre van lehetőség?
A savas akkumulátor veszélyes árúnak minősül, ezért postai úton sajnos nem küldhető.

3. Hogyan lehet tárolni a használaton kívüli akkumulátort?
Az akkumulátor tárolása minden esetben energiaveszteséggel jár. A raktározás alkalmával elveszett energia mértéke az elektrokémiai rendszertől függ. Az elektrokémiai átalakulás okozza a hasznosítható energia csekély, de elkerülhetetlen veszteségét, aminek mértéke kalkulálható. Ilyen folyamat az un. Önkisülés, ami az anód kénsavval történő oldhatóságával és termodinamikai instabilitásával hozható összefüggésbe. Az alkáli elemekhez viszonyítva az akkumulátorok önkisülési hajlandósága igen magas. 20 celsius fokon akkumulátor rendszertől függően havi 15 – 25 % közé tehető. Éppen ezért a használaton kívüli gépkocsinak akkumulátorát érdemes csepptöltésre alkalmas akkumulátortöltőre kapcsolni. Ha az akkumulátor kapocsfeszültsége a 10.5V-os kisülési érték alá csökken, akkor annak meghibásodásával kell számolni.

4. Milyen akkumulátor való a gépkocsimba?
Az akkumulátor kiválasztásakor a gyártó ajánlását kell szem előtt tartani. Új indító akkumulátort csak a gyár által meghatározott paraméterek figyelembevételével vásároljon. Amennyiben nem áll rendelkezésére ilyen adat, forduljon hozzánk bizalommal, hogy gépkocsijába a megfelelő akkumulátor kerüljön.

5. Mit is jelent az, hogy „gondozásmentes”?
Ma már a legtöbb akkumulátor nem igényel karbantartást. Rendeltetésszerű használat mellett az elektrolit az akkumulátor teljes üzemidejére elegendő. A korszerű akkumulátorok fedelét úgy alakítják ki, hogy ne kelljen és ne is lehessen kinyitni. A kipárolgás oly kis mértékű, hogy az akkumulátor gyakorlatilag nem igényel karbantartást. Az AGM akkumulátorokban a sav beszívódik a cellákban lévő rostokba, ezért nem történik párolgás. Szélsőséges hőmérséklet, vagy extra igénybevétel (pl.: tehergépjárműben) való használat alkalmával azonban előfordulhat, hogy az elektrolit kipárolog a cellákból. Ilyen esetben a hiányzó mennyiséget desztillált vízzel pótolni kell!

6. Tönkrement, vagy lemerült az Önöknél vásárolt akkumulátorom és még érvényes a garancia. Mit csináljak?
Legelőször is meg kell, hogy keresse az akkumulátor vásárlásakor kapott garancia papírt, majd fáradjon el üzletünkbe, ahol megvizsgáljuk az akkumulátort. Lehetőség szerint azonnal tájékoztatást adunk a mérés eredményéről. Lemerült akkumulátor esetén előfordul, hogy nem tudjuk azonnal megállapítani a okát anélkül, hogy az akkumulátort fel ne töltenénk.

7. Elromlott az indítóakkumulátorom, garancia már nincs rá. Mit tegyek?
Akkumulátorát bármikor elhozhatja bevizsgálásra, hogy megállapítsuk mi a hiba oka. Amennyiben csak lemerült szívesen feltöltjük Önnek az akkumulátort, és tanáccsal látjuk el, mit tegyen/ne tegyen, hogy elkerülje az ilyen problémákat.Elhasznált akkumulátorát soha ne dobja a háztartási hulladékok közé, vagy a természetbe! Az akkumulátor veszélyes hulladék, melynek kezelése és megsemmisítése gondosságot és szakértelmet igényel, így azt gyűjtőhelyeken (vagy cégünknél) adja le!

8. Félek, hogy azért ennyire olcsó, mert régi készletből származik.
Akkumulátorainkat a legnagyobb Bosch nagykereskedőtől vásároljuk. Ezek a termékek teljesen újak, folyamatosan cserélődik a készlet.


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Autóriasztó | indításgátló – gépjárművédelem

Az általunk beszerelt autóriasztók és védelmi rendszerek kiiktatása a felkészült tolvajok számára is igen nagy kihívás. A gyári kábelköteggel megegyező külsejű bandázsokat készítünk és minden egyes gépkocsinál egyedi kábelelvezetéseket alkalmazunk. A blokkolási pontokat (fizikailag is és logikailag is) a leg “lehetetlenebb” helyeken helyezzük el.

Az általunk forgalmazott professzionális Meta System riasztó készülék család lefedi a jelenleg futó összes személygépkocsit és kisáruszállítót. Fejlesztésekor a legmodernebb műszaki megoldásokat alkalmazták. Beszerelés előtt programozó segítségével töltjük fel azt a szoftvert, ami az adott gépkocsi hálózati protokolljához illeszti majd a készüléket..

Univerzális Meta System kártyás indításgátló készülék segítségével 3 olyan pontot blokkolunk a gépkocsiban, amely közül egy is elegendő ahhoz, hogy a gépkocsit ne lehessen elindítani. Ennek a készüléknek és a kártyának a jele nem bemérhető a tolvajok részéről. Ha a kártya a gépkocsi 5 méteres környezetében van, akkor a gépkocsi indítható, ellenkező esetben nem.

A Meta System a gépjárműgyárak mérnökeivel együtt dolgozva fejlesztik ki az adott típus buszrendszerével tökéletesen kommunikáló készülékeit. A legtöbb autógyár saját (gyári cikkszámos) pótalkatrészként kínálja a Meta System riasztókat, mint pl. BMW, TOYOTA, VOLKSWAGEN család, FIAT család, stb, csakhogy néhányat említsek a sok közül. Éppen ezért az utólagosan beszerelt riasztó miatt nem fogja a gyári garanciát elveszíteni.

A Meta System készülékekre 6 év kiterjesztett garanciát ad a gyártó!

Cégünk nagyon fontosnak tartja, hogy a riasztót ne csak az ára, hanem a funkciók alapján válasszuk ki. Az igen felkészült tolvajokkal szemben korszerű, hatásos védelemre van szükség. A gyárilag szerelt immobiliserek hatástalanítása a számukra 1-3 perc. A gépkocsik védelmére az egyszerűbb mechanikus védelemtől kezdve (pl.: váltózár) a bonyolult digitális (GSM, GPS) alapú riasztókig válogathat kínálatunkban. A riasztók hatékonyságát és árát nagyban meghatározza a tulajdonossal való kapcsolattartása módja (pager, GSM, GPS), valamint a különböző érzékelők megléte (radar, emelésérzékelő, stb.)


Kollégáink várják a hívását!
+36-1-284-3512 | +36-20-222-4488
IDŐPONT FOGLALÁS


Várjuk hívását!

Cool-Mobil Kft.

1203 Budapest, Határ út 39.
Telefon: +36-1-284-3512
Mobil: +36-20-222-4488
Nyitvatartási idő: (H-P 8-17)


Kövessen minket Facebook-on is!

open