Kezdőlap   Autószerviz   Részecskeszűrő tisztítás

Részecskeszűrő tisztítás

A köztudatban a részecskeszűrő nem örvend túl nagy népszerűségnek. Ez egyrészt a nem rendeltetésszerűen használt DPF-rel szerelt diesel gépkocsi tulajdonosok olykor igen kellemetlen tapasztalata miatt, másrészt a különböző fórumokon terjesztett „rémhírek” által alakult ki.

Partikel filteres diesel autónkkal való felhőtlen kapcsolat legfontosabb záloga, hogy időközönként (maximum 100-150 km-enként) lakott területen kívül is használjuk Őket legalább 25 percen keresztül. Aki csak városon belül használja gépkocsiját, esetleg azon belül is csak rövid távokat megy, azoknak azt tanácsolom, hogy vásároljanak benzinmotoros, vagy régebbi típusú diesel üzemű gépjárművet.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon, amikor autót vásárolunk, a kereskedő elfelejti megkérdezni, hogy azt milyen célra is fogjuk azt majd használni, illetve milyenek a vezetési szokásaink. Pedig ennek igen nagy jelentősége van az ideális autó kiválasztásához. Tőlünk nyugatra, a kereskedő annak javasolja a diesel üzemű gépkocsit, aki évente legalább 50000-70000 kilométert használja. –ennyi kilométer megtételéhez naponta ki kell menni a városból.

Igaz, hogy a diesel autó kevesebbet fogyaszt átlagban, viszont a rövid távok esetében kevésbé érződik nem beszélve a magas szerviz költségekről és arról, hogy a részecskeszűrőt a rendszer nem tudja önállóan regenerálni, ha nem biztosított hozzá a megfelelő üzemi feltétel.

A különböző fórumokon olvasható, hogy ezek a közös nyomócsöves (CR) partikel filterrel (DPF) ellátott autók rendkívül károsak az egészségre. Ezt azzal magyarázzák, hogy a gépkocsi kipufogóján távozó finom részecskéket (PM2,5) az orrnyálkahártya képtelen felfogni, így azok veszélyesek az emberi szervezetre. Az ennél is kisebbek bejutnak a tüdő alsó részeibe ahonnan csak többszöri tisztító mechanizmus által igen lassan távolíthatók el. Az un. „felezési-idejük” 5 év az emberi tüdőben, ami azt jelenti, hogy a ma bejutott káros anyag mennyiség öt év múlva fog a felére csökkenni. Ha ezzel az aránnyal számolunk, akkor egy ma bekerült dózis 50 évig bent marad az emberi tüdőben. A dízelmotorból kikerülő finom részecskék sokkal komolyabb kárt okoznak mint a por, ugyanis a felszínüket szerves vegyületek és fémek borítják, amik bekerülnek a légutakba.

A PM2,5 részecskék közvetlen a véráramba is kerülhetnek. Ilyen esetben a rajtuk levő szerves, sok esetben rákkeltő anyagok is bejuthatnak a testbe. Számos tanulmány a finom részecskék kibocsátásának szabályozása előtt bizonyította, hogy az igazi pusztítást a jelenleg legkisebb, ultra finom (PM0,1) részecskék okozzák. Egy egészséges emberi tüdő a belélegzett ultra finom részecskéknek hozzávetőlegesen felét megtartja és ennek jelentős hányada közvetlenül a véráramba kerül. Ezek az ultra finom részecskék a véráramban immunreakciót válthatnak. Okozhatják pl. a vér koagulációját (sűrűsödését), ami bizonyos esetekben szívrohamhoz, vagy infarktushoz vezethet.

A fenti magyarázat helytálló, viszont a DPF –rel szerelt gépkocsik nem bocsátanak ki, káros részecskéket.

Ezeket a PM2,5 és PM0,1 méretű részecskéket a részecskeszűrő felfogja, ezáltal számottevően nem károsítja az egészséget. Amikor a rendszer a részecskeszűrő regenerálása mellett dönt, akkor a szűrőt az oxidációs katalizátor segítségével 550 C fok fölé hevíti így a felgyülemlett koromszemcséket elégeti. A kipufogón keresztül hamu távozik, nem pedig korom. A hamura pedig nem igazak a fenti egészségkárosító állítások.

Sajnálatos módon igen sok szerviz és fórum hozzászóló próbál ösztönözni arra, hogy szereltessük ki a részecskeszűrőt, mondván úgysem védi az egészséget ugyanakkor előbb-utóbb eldugul. A rendszert a vezető autógyárak mérnökei már több mint 10 éve fejlesztik, csiszolják egyre tökéletesebbre, mégis mindig akad egy-egy tudatlan, vagy felelőtlen ember aki a DPF egységet kiépíti a felügyelő rendszer szoftverét átírja, hogy a hibajelző lámpa se legyen zavaró többé. Ezeket a gépkocsikat a részecskeszűrő rendszerrel való együttműködésre fejlesztetik sok ezer mérnök munkaóra alatt. A kiépítés utáni üzemeltetéshez igen sok kompromisszum szükséges.

Sajnos a részecskeszűrőtől való megszabadulás nem oldja meg a problémákat, azok éppen hogy itt kezdődnek, ugyanis DPF nélkül már igazak a feni egészségkárosító hatások. Olyan kicsiny méretű korom jut a levegőbe, mely áthatol a sejtmembránokon majd igen komoly elváltozásokat, megbetegedéseket okoz nekünk és gyermekeinknek.

Pénztárcát nem kímélő műszaki hátránya is van ám bőven! Ezek közül most csak egyet emelnék ki, mégpedig azt, amikor motorelektronika szoftvert módosítanak, becsapva ezzel a káros anyag kibocsátást ellenőrző rendszert. Ennek egyik elterjedt módszere, amikor a hibakijelzést egy programsor módosítással letiltják, így igaz, hogy nem fog a gépkocsi partikel filterre panaszkodni, viszont semmi másra sem, innentől kezdve már nem szerezhetünk többé tudomást az esetleges hibás működésekről.

Nem ritka, hogy a javításra behozott gépkocsikon szoftvert kell frissíteni. Ha egy előzőleg módosított programú motorvezérlőn szeretnénk szoftvert frissíteni, akkor az frissítés közben félbeszakad és a jármű nem indítható többé, sőt nagy eséllyel a motor komputer is tönkremegy. Itt már mindjárt több százezerre is rúghat a költség és még mindig nincs megoldva a partikel szűrő probléma.

Éppen ezért óva intek mindenkit attól, hogy ilyen „műtétekbe” belemenjen!

A már eldugult részecskeszűrő esetében is van megoldás. Egyik módszer a statikus regeneráció, másik a fizikai és kémiai tisztítás. Mindenek előtt nézzük csak hogyan is történik a részecskeszűrő dinamikus (önállóan elvégzett) regenerációja: Fap rendszerek esetében az oxidációs katalizátor és a részecskeszűrő külön egységet, míg FAP folyadék nélküli rendszerek esetében egy egységet képeznek. Fap folyadékkal ellátott rendszerek esetében a felügyelő rendszer minden tankoláshoz annyi adalékot adagol az üzemanyagba, amennyi ahhoz szükséges, hogy a korom égéshőjét 550 celsius fokról 400 celsiusra szorítsa le.

Hogyan működik a részecskeszűrő regenerálása?

Amikor a részecskeszűrő telítődni kezd azt a rendszer a DPF szűrő két oldala közötti nyomás különbségéből számolja, mely 0-250 mbar közötti értéket vehet fel. A dinamikus (üzem közbeni) regeneráció elvégzéséhez viszont teljesülnie kell egy pár alapfeltételnek:

 1. Üzem meleg motor
 2. Min. 2000 1/min fordulatszám (20-25 percig fenntartva)
 3. Hibakód mentes motorelektronika
 4. Min. 8 % üzemanyag mennyiség
 5. Megfelelő minőségű motorolaj (olajminőség szenzor általi)
 6. Részecskeszűrő telítődési érték elérve
 7. Kellő mennyiségű oxigén a kipufogógázban (ezt is méri és az ECU és olyan motorüzemet állít elő, melyben elég oxigén lesz majd)

Amikor a rendszer a regenerálást végzi a porlasztást utó befecskendezés felé tolja el, ezáltal az el nem égett szénhidrogének számát jelentősen növeli a kipufogóban. A szénhidrogének és az oxigén által a rendszer oxidációs katalizátorban a hőmérsékletet 700-1000 celsius között tartja, mely elegendő lesz ahhoz, hogy a DPF-ben felgyülemlett kormot elégesse. –itt érdemes megjegyezni, hogy jól működő oxidációs katalizátor nélkül nem tud végbemenni a regeneráció, éppen ezért óvakodjunk a katalizátor idegen anyaggal való kezelésétől!

A dinamikus regenerálás megszakad, ha:

 1. 10 percnél többet jár a gépkocsi alapjáraton
 2. Motorolaj minőség határérték alá csökken
 3. A motor leállításra került
 4. Hibakód került a rendszerbe

Ha a rendszer nem tudta befejezni a regenerálást, következő menetciklus alkalmával ismét megpróbálja majd elvégezni. A sikertelen regenerációk száma rögzítésre kerül a motorelektronika regiszterében. Városi rövid távos használat esetében a rendszerint kudarcba fulladt regenerálás miatt egyrészt eldugul a részecskeszűrő, amely először teljesítményvesztést, majd vészüzembe való átkapcsolást eredményez, másrészt az utófecskendezett tüzelőanyag által behígul a motorolaj, ami kenési problémákhoz vezet. Ha a motorolaj szint elér egy kritikus értéket, akkor a motor a karterszellőztetésen keresztül „beszívhatja” az ott felgyülemlett motorolaj-gázolaj keveréket és onnantól kezdve önfenntartóvá válik, hiába vesszük ki a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, az autó nem állítható le. Addig fog maximális fordulatszámon pörögni, míg el nem fogy a motorolaj.

Statikus regenerálás egy diagnosztikai célműszerről indítható el. A biztonsági intézkedések mellett egy tucat előfeltételnek kell teljesülnie és olykor 50 percig is eltart. Mindez elkerülhető, ha úgy használjuk diesel részecskeszűrővel felszerelt autónkat, ahogy annak használati utasítása meghatározta.

Remélem a fenti leírás segít Önnek rendeltetésszerűen használni gépkocsiját. Hogyha a dugulás vagy a motorhiba már létrejött, akkor keressen minket bizalommal, autója szakszerű javítását garanciával végezzük.

Bokodi Gábor üv.
Balesetmentes közlekedést kíván a Cool-Mobil Kft csapata

 
ELÉRHETŐSÉG

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben