Kezdőlap   Autószerviz   Futómű javítás

Futómű javítás
cool-mobil.hu-futomu-javitas

A futómű szervíz dióhéjban

A gépjármű haladását, irányváltoztatását, a rugózást, lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító, valamint a kerekek meghajtását végző szerkezeti egységeket futóműnek nevezzük. A futómű irányíthatóvá teszi az gépkocsit és kapcsolatot biztosít a gépjármű karosszéria és az úttest között. A futómű állapota ezért jelentősen befolyásolja az autónk biztonságos működését és kényelmét. A gépjárművek első és hátsó futóművel vannak ellátva. Ha az Ön gépjárművén megfelelő a futómű beállítás, akkor:

 • biztonságosan, kényelmesen vehet részt a forgalomban
 • autója alkatrészei kisebb mértékben kopnak

A kerékfelfüggesztés az a beállítás, ami összeköttetést biztosít az alváz és a kerekek között. A gépkocsi súlyát a kerekekre, míg a kerekek meghajtó, oldalvezetési és fékezési erőit a karosszériára viszi át. A futómű geometria pontos értékeit az autógyárak minden típushoz megadják. Ha a gyári futómű paraméter elállítódik, a gumiabroncsok és a futómű alkatrészei is idő előtt mennek tönkre.

Mitől változik a futómű beállítás?

A rendeltetésszerű használatnak sajnos velejárója, hogy a futómű egy idő után elállítódik. A kerék beállítását számos alkatrész befolyásolja, melyek precíz összehangolása azt eredményezi, hogy a kocsi egyenesen illetve ívmenetben megfelelően halad, kellő úttartással bír és a gumiabroncsok is minimálisan és egyenletesen kopnak. A napi használatban azonban gyakran érik a járművet különböző erőhatások. Lendülettel hajtunk fel a járdára, fekvőrendőrre, kátyús úton bukdácsolunk, avagy túlpakoljuk a kocsit. Az ilyen és ehhez hasonló erőhatások eredményeként a futómű összekapcsolódó egységei szétcsúsznak, elállítódnak. Ez szükségtelen terhelést ró bizonyos elemekre, amik így gyorsabban korrodálódnak. Emellett az elállítódott futómű észlelhető hatást gyakorol a vezetésre, illetve a kocsi irányíthatóságára is és ezen csak a futómű szervíz segíthet.

Mikor esedékes a futómű javítás?

 • kanyarodáskor csikorognak a kerekek
 • kopogó hangot észlel
 • a kormány ráz 60 és 120 km/h között, vagy felett
 • a gumik széle rendellenesen, illetve gyorsabban kopik
 • a kerekek felől búgó, morgó hangot hall
 • kis ívű kanyarodásnál nehéz tekerni a kormányt
 • fékezésnél ráz a kormány
 • érzékenyen reagál a kocsi a nyomvályúra
 • kanyarodás után a kormány nehezen tekeredik vissza
 • kanyarodásnál félrehúz az autó

Ha a fenti jelenségek közül bármelyiket tapasztalja, a futómű javítás Budapest könnyen elérhető Cool-Mobil szervizében a rendelkezésére áll.

futómű-javítás

A nem megfelelő futómű állítás hátrányai

A legfontosabb hátrány, hogy a helytelen futómű állítás balesetveszélyes. A nem megfelelően állított kerekek akadályozhatják a jármű természetes mozgását, ami kormányzási nehézségekhez vezethet. Képzeljük csak el, hogy egy éles helyzetben a kocsi nem pont úgy viselkedik, nem arra megy, amerre szeretnénk, vagy nehezebben, tehát lassabban tudjuk csak a manővert elvégezni.

Emellett az üzemeltetési költségek is több, mint valószínű, hogy megemelkednek. Erről pontos adatokat csak egy futómű ellenőrzés szolgáltathat, de többek között megnőhet a fogyasztás, általában gyorsabban kopik a gumi, illetve a nagyobb terhelésnek kitett alkatrészek is idő előtt szorulnak így cserére. Minél tovább halogatjuk a diagnosztikát, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik elem elhasználódott és cserére szorul.

Miből áll a futómű javítás Budapest Cool-Mobil szervizében?

A Cool-Mobil futómű szervíz Budapest XX. kerületében, a Határ úton várja az autótulajdonosokat. Időpont egyeztetést követően a műhelyben már az első lépés a futómű átvizsgálása, mely alapján felmérjük a megfelelő beállítástól való eltéréseket. Minden gyártó meghatározza az autó egyedi dinamikáját: többek között a kerekek dőlésszögét, utánfutási szögét és összetartását. A beállítás célja, hogy a szerviz végére az autó értékei a lehető legpontosabban közelítsenek ezekhez a gyárilag megadott értékekhez. Ha ehhez szükséges alkatrész csere, javaslatot teszünk felújításra egy árkalkulációval. Amennyiben rendelkezünk raktáron az adott alkatrésszel és nem szükséges rendelni, úgy az Ön kérésére az alkatrészt akár azonnal beszereljük. Ebben az esetben a futómű vizsgálat és javítás akár meg is várható. Amennyiben nem szükséges nálunk hagynia az autót, akár egy kényelmes váróteremből végig is nézheti, ahogy munkatársaink a járművön dolgoznak.

A futómű beállítás ár és idő szempontjából

Hogy egy futómű felújítás pontosan mennyibe kerül, nagyban függ attól, hogy mennyi idős az autó, mióta tart a kopás, illetve hány alkatrész szorul milyen minőségű cserére. Az átvizsgálás elsődleges célja erről pontosabb képet kapni, aminek tudatában Ön dönt a továbbiakról. A futómű alkatrészek egyik előnye, hogy külön külön is beszerezhetők, nem szükséges egyszerre egy nagy kiadással a teljes futóművet lecserélni. Ellenben az összehangolt működés folytán a gyakorlat azt mutatja, hogy egy csere nem csere. Egy régi futómű közösen elöregedett alkatrészei azonos lazasággal kapcsolódnak össze, ami a mindennapos működésben nem jelent változást, amíg el nem állítódnak valamiért. Ha ebbe a rendszerben új alkatrészre cserélünk egy régit, annak rögzítés óhatatlanul feszítettebb, mint a régieké, amely feszültséget kelt a további elemekben. Ezért is fontos szezononként egyszer mindenképpen a futómű diagnosztika.

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben