Kezdőlap   Autószerviz   Fékjavítás fékfolyadék csere

Fékjavítás fékfolyadék csere

A gépjármű lassításához, vagy megállításához fék berendezésre van szükség.. Fék üzemben a gépkocsi mozgási energiája a féktárcsa és a fékbetétek között felszabaduló hőenergiává alakul. A sebesség növekedésével a fékút hatványozottan nő amit a gumik, a futómű állapota és az útviszony tovább befolyásol. A fékrendszert rendszeresen ellenőriztetni kell, hogy az elhasználódás mértékéről pontos képet kapjunk.

A megfelelő fékhatás alapfeltétele a biztonságos autózásnak.

A fékbetétek és a féktárcsák beépítéstől elkopásig karbantartást nem igényelnek, ám fontos fékjavításkor a precíz szakember által beépített jó minőségű alkatrész. Ha a fékbetét vastagsága 30% alá csökken akkor már nem biztosított a megfelelő fékhatás, ugyanis ezek az alkatrészek igen nagy erőhatásnak vannak kitéve a fékezés során. A féktárcsák addig használhatók, míg el nem éri a gyár által meghatározott alsó értéket, ami többnyire csupán 2-3 mm-rel marad el az újhoz képest.

A meghatározott alsó méret alá kopott féktárcsának rossz a hőelvezetése, könnyen túlmelegszik, deformálódik, esetleg elreped. Rendeltetésszerű használat esetén első tengelyen a féktárcsák 70.000-100-000 km után, az első fékbetétek 30.000-50.000 km után,  a hátsó tengelyen a féktárcsák 60.000-160.000 km, után, míg a fékbetétek 30.000-80.000 km után szorulnak cserére. Tehát minden második fékbetét cserénél időszerű cserélni a féktárcsákat is.

Miért kell a fékfolyadékot kicserélni?

A fékfolyadék erősen higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy a környezeti levegő nedvességtartamát magába szívja, ezáltal a folyadék forráspontja időről időre csökken. Így erős fékezéskor, vagy lejtőn folyamatos fékezésnél a fékfolyadék könnyen felforr és légbuborékok képződnek a rendszerben. Mivel a gőzök- gázok összenyomhatók, így a pedálerőt képtelen a rendszer átvinni a fékbetétekre. A fékfolyadékot évente ellenőriztetni, kétévente cserélni kell biztonsági okokból. A Cool-Mobil Kft. az ellenőrzést díjtalanul végzi.

Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, mihamarabb keressen meg minket:

• fékezésnél fémes súrlódást hall
• fékezésnél kormányszitálás
• Nagyobb sebességről fékezéskor morgó hang
• fékezésnél félrehúzás
• erős gumikopás
• pulzáló fékpedál
• nyúlós fékpedál
• megnövekedett fékpedálút

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben