Kezdőlap   Hírek   Üzemanyag okozta gk. halál!!

Üzemanyag okozta gk. halál!!

Az áldozat ezúttal egy 2009-es évjáratú W212-es Mercedes-Benz E 350 CGI, amelyben mindösszesen 38.500 km van. Az autó külföldi kapcsolataink révén Szíriából került hozzánk, azzal az előzménnyel, hogy rossz üzemanyagot tankoltak bele, és azóta nem indul a gépkocsi. Első lépésben lecseréltük a tankjában lévő magas kéntartalmú erősen maró üzemanyagot normál 95-ös oktánszámú hajtóanyagra, és vártuk a csodát hátha életre kel.

Nos az autó ezt nem egészen így gondolta, ugyanis beindult, de 5 másodperc után le is állt. Nem kellet nagy diagnosztizálást végezni rajta, ugyanis a motorburkolatok eltávolítása után máris a szemünk elé tárult a szívósor, melynek egyik fele hiányzott..

Azt hamar megállapítottuk, hogy nem külső mechanikai behatástól sérült meg, hanem egész egyszerűen felrobbant. Az anyagminőséget, és a falvastagságát ismerve, valamint tudva azt, hogy ez egy közvetlen égéstérbe fecskendező benzinmotor, azt feltételeztük, hogy valamelyik szívószelep átégett, és visszarobbant a szívósorba, amitől az eltört. Egy egyszerű kompresszió méréssel ezt mindjárt kizártuk, ugyanis kiváló értékeket mértünk, és miután kicseréltük a szívósort, a motor szépen égéskimaradások nélkül járt.

Az viszont furcsa volt, hogy egyre inkább amolyan hidrotőke jellegű csattogás hallatszott az egyik hengersor hengerfeje körül, továbbá fél melegen már be sem indult az autó. Ellenőriztük az olajszintet, és ekkor szembesültünk azzal, ami megmagyarázza a szívósor felrobbanását. Az olajszint bőven maximum felett volt, szinte nulla viszkozitással, és erős benzinszaggal. Egyértelmű volt, hogy az olaj benzinnel hígult, ami üzem meleg állapotban elkezdett párologni, és a kartergáz visszavezetéssel visszakerült a szívósorba, ahol felrobbant.

Mindjárt olajat cseréltünk, és elkezdtünk a jelenség okán gondolkodni. Az olajba üzemanyag ennél a modellnél csak az égéstéren keresztül (nitrogén-oxid tároló regenerálás által), vagy a nagynyomású benzinpumpa áthajtásánál tud bejutni.

Nos a gyanú egyre inkább a nagynyomású üzemanyagpumpára terelődött, melynek 200 bar nyomást kell előállítani a befecskendező szelepek számára. A vezérműtengely hajtja a pumpát, és ha ez átenged, akkor a benzin be tud jutni az olajba, továbbá nem tud a befecskendezéshez megfelelő nyomást előállítani, és az autó nem indul.

A benzinpumpa kiépítésével erről meg is bizonyosodtunk, ugyanis az áthajtásnál lévő golyóscsapágy porvédőjét egész egyszerűen szétmarta a rossz üzemanyag, ahol állt is a benzin. A pumpa szétszedése után meg is találtuk a hibát, ugyanis egy „O” gyűrű teljesen át volt szakadva, és a többi tömítése is kezdett szétmállani a rossz üzemanyag miatt.

Ebből a bakiból sajnos milliós nagyságrendű kár keletkezett, ugyanis a szívósor közel 270.000 forint, míg a nagynyomású pumpa több mint 850. 000, és akkor nem beszéltünk még az olajról, munkadíjról.

Talán ennek egy tanulsága van:
Alaposan körül kell járni, mivel adalékoljuk a kutakon kapható üzemanyagot fogyasztáscsökkentés céljából, van-e egyáltalán értelme a lehetséges mellékhatások ismeretében.

Bézi Zsolt
Balesetmentes autózást kíván a Cool-Mobil Csapata.

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben