Kezdőlap   Hírek   Skoda Fabia vezérlésproblémái

Skoda Fabia vezérlésproblémái
Skoda Fabia

Szervizünkben már nem először találkoztunk az alább leírt esettel, így nyugodtan mondhatjuk egy újabb típushibára bukkantunk, amire valószínűleg a Skodát tervező mérnökök csak későn ébredtek rá. Az autó egy 2003-as évjáratú 1198 cm3, 12 szelepes 47Kw-os modell volt, ami a következő problémákkal érkezett. Alapjárata egyenetlen, és hibakódokat tárolt a motorvezérlő.

Természetesen, mint mindig, most is a hibakód olvasással indítottuk a hibakeresést, és az egyes henger égéskimaradásának diagnosztizálásával meg is találtuk az alapjárat ingadozás okát. Korábbi cikkünkben már kielemeztük ennek okait, így ezt most nem részleteznénk. Ebben az esetben is megvizsgáltuk, hogy minden feltétel fenn áll e az égéshez, ám végül konkrét hibát nem találtunk.

Tapasztalatainkból kiindulva ellenőriztük a vezérlés állását, ami során fény derült a hiba okára, vagyis a vezérműlánc átugrására. A lánc viszi át a hajtást a főtengelyről a vezérműtengelyekre, és e tengelyek egymáshoz beállított pozícióit rögzíti. Ennek átugrása sajnos igen veszélyes, mert akár a szelepek, a dugattyúk, és a hengerfej is olyan módon sérülhet, hogy csak nagy költségek árán ezek cseréjével javítható a motor. Szerencsés esetben csupán a befecskendezést és a gyújtást zavarja meg, ami ebben a történetben is az égéskimaradást eredményezte.

Persze egy vezérlés garnitúra csere sem csekélység, de ilyen esetben megkerülhetetlen. A konstrukciós hiányosságok, és a lánckerekek kopása miatt nem elégséges csupán láncfeszítőt cserélni, mert arra nem lehet garanciát vállalni!

Tény rövidtávon olcsóbb megoldás lenne

…ám később ez egészen biztos, hogy újbóli meghibásodáshoz vezet, ami újabb károkat okozhat. Érdemes tehát a komplett garnitúrát cserélni, mert a valódi hiba csak ezzel javítható és erre adható garancia! Végül, ha már a Fabia vezérléshibáit elemeztük, egy tanácsot adnánk a futóművel kapcsolatban is.

Az első lengőkar hátsó gumi szilentjei gyárilag eléggé ki vannak könnyítve, aminek persze nagy előnye, hogy erő hatására jelentős mértékben el tud mozdulni, és ezzel csillapítja a dinamikus ütéseket a karosszéria felé, továbbá önbeálló módon igazodik a futómű geometria igényeihez. Hátránya, viszont a rövid élettartama, gyakran 30-40.000 km. megtétele után teljesen szétszakad. Érdemes tehát szervizek alkalmával ellenőriztetni.

Jó utat, és műszaki hiba mentes közlekedést kívánunk!
a Cool-Mobil csapata

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben