Kezdőlap   Autószerviz   Műszaki vizsga

Műszaki vizsga
Műszaki vizsga

Műszaki vizsga Budapest

A közúti forgalomban való részvétel és a balesetmentes közlekedés egyik alap feltétele, hogy gépkocsi megfelelő műszaki állapotban legyen. Cégünk precíz, alapos munkával járul hozzá a műszaki vizsgára való felkészítés által, hogy gépkocsija megfeleljen a közlekedési hatóság előírásainak, valamint, hogy Ön és családja biztonságosan vehessen részt a forgalomban. Vállaljuk személyautók és tehergépjárművek vizsgáztatását magán-, illetve jogi személyek esetén is!

Hogy a műszaki vizsga mennyi idő nagyban függ a jármű típusától, illetve, hogy előzetesen egyeztetett időpontra, vagy időpont nélkül érkezik. Általánosságban azonban a műszaki vizsga ideje harminc perctől egy órát vesz igénybe, melyet kizárólag helyben, szervízünkben végzünk. Ügyfélvárónkban az üvegvitrinen át Ön is figyelemmel kísérheti csapatunk munkáját, a műszaki vizsga megvárható nálunk. A jogszabályok értelmében az újonnan forgalomba helyezett autók műszakija négy évre szól, a már forgalomban lévő autók műszaki vizsga érvényessége két évre.

Hogyan készüljön a műszaki vizsgára?

Annak érdekében, hogy a vizsgálat zökkenőmentes legyen, fontos minden szükséges dokumentumot megával hoznia. Ehhez külföldről behozott járművek esetén hozzáadódik az eladó országban kiállított műszaki vizsgalap. Emellett meggyorsítja az eljárást, ha az autót is előkészíti számunkra pár aprósággal. Ezeket természetesen mi is elvégezhetjük helyszínen, ebben az esetben némi plusz idővel kell számolnia.

műszaki-vizsga

Műszaki vizsgára milyen dokumentumokat hozzon?

Magánszemély esetén:
 • forgalmi engedély, esetleg műszaki adatlap
 • a jármű törzskönyvében és forgalmi engedélyében feltüntetett tulajdonos, avagy adásvételi szerződésében megnevezett vevő fényképes igazolványa (érvényes személyi, jogosítvány vagy útlevél) és lakcímkártyája
Jogi személy esetén:
 • cégkivonata
 • aláírási címpéldány
 • forgalmi engedély, műszaki adatlap, ezek hiányában okmányirodai adatlap
 • aláírásra jogosult személy fényképes igazolványa (érvényes személyi, jogosítvány vagy útlevél) és lakcímkártyája
 • műszaki vizsga meghatalmazás, amennyiben az aláírásra jogosult személy nincs jelen

Hogyan készítse fel járművét a műszaki vizsgára?

A műszaki vizsga felkészítés takarhat egy előzetes „nem hivatalos” ellenőrzést, mikor szervízünk próbavizsgával felméri az esetleges problémákat. Így van idő a hibák javítására a műszaki vizsga ára előtt beütemezni a karbantartási költségeket és nyugodtak lehetünk, hogy az autó megfelel majd a valós vizsgán.

Amikor azonban Ön már a hivatalos ellenőrzésre érkezik, van pár dolog, amivel előkészítheti a járművet és ezáltal meggyorsíthatja az eljárást. Ezek nem kötelező pontok természetesen, ha nem volt rá alkalma, elvégezzük mi helyszínen.

Milyen állapotban hozza műszaki vizsgára a járművét?

 • a jármű legyen tiszta, hogy az alváz-, és motorszám könnyen leolvasható legyen
 • dísztárcsák leszerelve
 • előírt felszerelések illetve KRESZ tartozékok biztosítva vannak
 • biztonsági övek vizsgálhatók
 • teljes körű felszereltség ellenőrizhető (levehető vonófej felszerelve, kivehető ülés visszahelyezve, stb.)

A műszaki vizsga díja

A műszaki vizsga árak 2019 évében a hatóság által megállapított, tavaly óta változatlan 16.290 Ft szerint alakultak. Ebből 5800 Ft-ot a környezetvédelmi vizsga díja tesz ki. Az ár természetesen kiegészülhet az ügyfelekkel egyeztetett egyéb szolgáltatásokkal, vagy egyben is kalkulálható előzetes felkészítő szervízeléssel. Ez a személyautó műszaki vizsga díja. Tehergépjárművel ennél valamivel magasabb áron végeztethetik a műszakit besorolásuktól függően.

GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI VIZSGA HATÓSÁGI DÍJAI 2019
Jármű kategóriája Vizsgálat díja ebből Műszaki és közlekedésbiztonsági díjrész*
segédmotors kerékpár 3 090 Ft
motorkerékpár, továbbá ennek pótkocsija 4 360 Ft
M1 kategóriájú jármű (személygépkocsi), továbbá az M1 és N1 kategóriájú járműhöz kapcsolható pótkocsi 16 290 Ft 10 490 Ft
N1 kategóriájú jármű (könnyű tehergépkocsi) 17 090 Ft 11 290 Ft
N2, N3 kategóriájú járművek (tehergépkocsik és vontatók) és M2, M3 kategóriájú járművel (autóbuszok) továbbá ezek pótkocsijai 24 950 Ft 14 590 Ft
Mezőgazdasági vontató, lassú jármú és ezek pótkocsijai 7 760 Ft
* Környezetvédelmi adatlappal rendelkező, ill. környezetvédelmi felülvizsgálatra nem kötelezett jármű esetén

Cool-mobil autó vizsgáztatás menete

A hozzánk beérkezett autónak első körben a papírjait ellenőrizzük, hogy azonosítsuk a járművet és biztosak legyünk benne, hogy minden rendben van az okmányaival is, van-e érvényes biztosítás? Ezt követi maga a vizsgálat, ahol fizikailag is átnézzük az autót. Ilyenkor feljegyzésre kerül a tükrök, üvegek állapota, bárminemű korrózió és természetesen az esztétikai hibákat is lajstromoljuk. Kötelező pontok még a kormánykerék holtjátékának ellenőrzése, a futómű vizsgálata, világítás ellenőrzése. Megbizonyosodunk róla, hogy nem hagy-e az autó olajfoltot, végzünk egy fékpados-futómű ellenőrzést illetve környezetvédelmi mérést és nem utolsó sorban az autó elektromos öndiagnosztikáját is lekérdezzük. Természetesen kérésre, vagy hiba esetén szélesebb körű vizsgálatot tartunk.

műszaki-vizsga

Személyautó műszaki vizsga feltételei

A műszaki vizsga feltételei 2019 –ben is a korábbi évek elvét követik. A vizsgálat során minden észlelt hiba feljegyzésre kerül és természetesen az autó tulajdonosának is a tudomására hozzuk őket. Ezeket a hibákat a műszaki vizsga feltételei szerint három kategóriába sorolják.

 • Kis hiba

  Ezek alapvetően könnyen orvosolható problémák, melyek a környezetterhelést vagy a jármű biztonságát nem befolyásolják jelentősen illetve az előírásoktól csak kis mértékben térnek el. Ilyen például, ha lejárt az egészségügyi doboz az autóban. Ilyenkor még sikeres a műszaki vizsga.

 • Komoly hiba

  Komoly hibának számít az előírásoktól való nagyobb eltérés, vagy a jármű biztonságát és a forgalom más résztvevőit jelentősen veszélyeztető illetve a környezetet nagy mértékben terhelő hiányosság. Ilyenkor két hónap „türelmi időt” biztosít az NKH a hiányosságok orvoslására. A forgalmit két hónappal meghosszabbítják, melynek végén újra kell vizsgázni.

 • Nagy hiba

  Ide tartoznak az olyan hibák, melyek már veszélyt jelentenek a közúti biztonságra, illetve fokozott mértékben terhelik a környezetet. Ilyen esetekben a műszaki vizsga bukás eredményeként a jármű forgalmi engedélye érvénytelenítve lesz az ellenőrzés napjával, az autó rendszámtáblájáról pedig eltávolítják a környezetvédelmi plakettet és az érvényesítő címkét. Saját felelősségre a jármű vezetője ugyan távozhat a járművel, de csak annak érdekében, hogy autóját a sikeres műszaki vizsgára felkészítse.

 

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben