Kezdőlap   Autószerviz   A kettős tömegű lendkerék felújítás

A kettős tömegű lendkerék felújítás
Kettős tömegű lendkerék

Kettős tömegű lendkerék felújítás Budapest 22. kerületében

A mai modern gépjárművekben egyre gyakrabban találkozhatunk az úgynevezett kettős tömegű lendkerék, azaz kéttömegű lendkerék alkatrészével. Elterjedését elsősorban előnyei indokolják, bár magas költsége miatt csupán közép, és felső kategóriás, továbbá kishaszon gépjárművekben alkalmazzák. Legnagyobb előnye, hogy a belsőégésű motorok nyomatékingadozásait a hagyományos lendkerékkel szemben nagyobb hatásfokkal csillapítja, ezáltal a motor járása egyenletesebb, és az erőátvitel többi elemét is kíméli.

Igen gyakran szerepel a kettős tömegű lendkerék gyakori kérdések kereszttüzében. Pártolói élvezik, hogy nem rángat az autó, ellenzői pedig a váratlan meghibásodások által generált, általában kuplung szett felújítással együtt járó cseréjétől irtóznak. A teljes kettős tömegű lendkerék átalakító szett cseréje pedig akár félmilliós kiadást is jelenthet.

Napjainkban szinte minden dízelautóban megtalálható, de egyre gyakrabban akad kettős tömegű lendkerék benzines kocsikban is. Elterjedt tévhit, hogy kettős tömegű lendkerék automata váltó szerkezettel ellátott autókban nincs. A két tényező nem így függ össze, vannak olyan automata modellek, amelyekben találunk lendkereket, bár gyakran helyettesítik őket.

kettős-tömegű-lendkerék-kép2

Mikor gyaníthatjuk, hogy a kettős tömegű lendkerék meghibásodott?

A lendkereket javítani sajnos nem lehet, így meghibásodása esetén csak a csere marad. Ha az alkatrész már a végét járja, jellemzően túlmozgást végez, mintha le akarná „rázni” magát a kocsiról.

Az alábbi tünetek jelezhetik, hogy autónkkal ideje mihamarabb szervizhez fordulnunk:

 • indításkor fullad, illetve valami mintha „lefogná” a motort
 • hideg induláskor „nyög” és csattog
 • alapjáratban remeg
 • alapjáratban zajos, zörög
 • zajossá válik a váltás
 • leállításkor csörömpöl és remeg

A kettős tömegű lendkerék működése

A négyütemű motor működésének alapja, hogy minden második fordulatra jut egy munkaütem, ami kevesebb, mint 140 főtengely fokig tart. A két fordulatból fennmaradó 580 főtengelyfok csupán veszteség, amelyet a lendítőkeréknek kell forgatónyomatékkal ellátni. Ez alatt a veszteséges ütemek alatt ( szívó, sűrítés, kipufogás ) a lendkerék tömegéből adódó tehetetlenségi nyomaték biztosítja a energia pótlását. A motornak ebben a fázisában jelentős a szöglassulás. Amikor aztán munkaütem következik (az alatt a 140 fok alatt), intenzív szöggyorsulás következik be. A két hatás egymást váltva jön létre, ennek eredményeképpen óriási nyomatékingadozás jön létre.

A fenti példa egy henger vonatkozásában áll fenn, ami a hengerszámok növelésével arányosan javul. Például, ha egy általános négyhengeres motort veszünk alapul, akkor a fenti számok meg négyszereződnek, ám két periódus alatt, így is marad összesen: 720- (4×140)= 160 főtengelyfok holt szakasz, ami négy különböző időben 40 főtengelyfokra oszlik. Ez alatt a 40 fokok alatt csupán a lendkerék tehetetlenségi nyomatéka biztosítja a forgatónyomatékot, ami ugye szöglassuláshoz vezet. Itt csupán csak a holt ütemeket vettük figyelembe, és akkor még nem is említettük a hasznos 140 főtengelyfok alatti szöggyorsulás változást. A lényeg mindebből, hogy még egy 6 hengeres motornak sem elhanyagolható nyomatékingadozásai vannak, amit a lendkeréknek kellene kiegyenlítenie, és ezzel a vezetési komfortot növelnie.

kettős-tömegű-lendkerék-Cool-Mobil-háttér5

A kettős tömegű lendkerék előnyei

A kettős tömegű lendkerekek lényege, hogy tömege osztott, és a két tömeget rugókkal, gumiágyazással kombinálva kötik össze. Az egyik tömeg a motor főtengelyének végére van rögzítve, míg a másik tömeg a kuplungszerkezet rögzítésére van kialakítva. Ezáltal elérhető az a hatalmas előny, hogy a motorunk egyenetlen nyomatékingadozásait a lendkerekünk nagyobbik tömegére nem közvetlenül, hanem csillapítva rugókon keresztül adjuk át, így a motor járása egyenletesebb. Másik nem elhanyagolható előny, hogy az erőátvitel többi részét ez által kíméli a káros nyomatékingadozásoktól, ami a vezetési komfortérzetet növeli.

A lendkerék tehát számos előnyt kínál:

 • kisebb a zaj
 • csökken a motor rezgése
 • kényelmesebb indulást biztosít
 • védi a váltó elemeit
 • védi a kuplung szettet
 • alacsony fordulatszámon is biztosított a vezetés, melynek hála csökken az üzemanyagigény

A kettős tömegű lendkerék hibajelenségei

Sajnos azonban hátránya is van, ami elsősorban magas árában mutatkozik, valamint alkalmazásával egy újabb hibaforrás kerül az erőátvitelbe. Meghibásodása esetén erős csattogó hangot lehet hallani a váltó felől, ami könnyen felismerhető a laikusok számára is. Egy kettős tömegű lendkerék cseréje munkadíj nélkül is százezer forintnál kezdődik, a dsg kettős tömegű lendkerék ár pedig százhúszezernél startol. Ám költségessége ellenére mihamarabb ki kell cserélni. Hosszú távú elhanyagolása ugyanis a váltó meghibásodásához vezet, aminek a javítása eléri, vagy akár meg is haladja a puszta lendkerék csere költségét.

Mint fentebb írtam a nagyobbik tömege a kuplungszerkezet oldalán van, ami a kuplungtárcsán keresztül közvetlenül csatlakozik a váltó nyeles tengelyéhez. Nos ha a nagy tömeg elkezd szitálni, az a nyelestengelyre olyan káros rázóerőket ad át, ami hamar tönkreteszi a váltó csapágyazását, rosszabb esetben akár a váltóházat is. Sajnos ilyen esettel már nem egyszer szembesültünk.

kettős-tömegű-lendkerék-CMháttér4

Pár modellnél tapasztalatok alapján már típushibának mondható, hogy kétszázezer kilométer táján a lendkerék haldokolni kezd, a Mazda 6 kettős tömegű lendkerék felújítás például igen gyakori.

Autótulajdonosokban alkalmanként felmerül a kérdés, hogy a lendkereket fixre cseréljék-e? Egy erős dízelmotor mellett ez nem jelentene hosszú élettartamot, mert az erő szétveri a hajtásláncot nélküle. Emellett megjelentek a piacon a bolygókerekekkel megerősített lendkerekek, melyek fordulatszámtól, sebességtől függően növelik a rendszer stabilitását.

Hogyan növelhető a kettős tömegű lendkerék élettartama?

Általánosan is elmondható, hogy az autó megfelelő karbantartása, ápolása és kíméletes használata sokat hozzátesz a hosszú élettartamhoz. Nincs persze biztos módszer, de az alábbi pár tanácsot megfogadni nem csak a lendkerekekre lesz jó hatással:

 • Igyekezzünk elkerülni a gyakori indításokat. Ez persze nem minden esetben megoldható, de a taxi üzemmód meggyorsítja az alkatrészek kopását.
 • Hanyagoljuk a sportos vezetést, mert nagy sebességen a kerekekre nehezedő terhelés is kiugró lesz. A nyugodt vezetés sok más esetben is csak javára válik az autónak.
 • Mérsékeljük a kiugróan alacsony és magas fordulatszámot. Ezer feletti fordulatszámon már vibrációk keletkeznek, amik a részecskeszűrőnek sem tesznek jót.
 • Tartsuk karban az autót!

A gépjármű egy összetett rendszer, az általánosan megőrzött jó állapot általában a megelőzésen és a hibák gyors hárításán is múlik. A lendkerekekre például kihathat egy rossz állapotú befecskendező rendszer is, de ember legyen a talpán, aki kideríti, ha a lendkerék meghibásodásának ez állt a hátterében. Érdemes az apróbb jelekre, rendellenességekre odafigyelni és megemlíteni őket, ha a szervízben járunk.

Balesetmentes autózást kíván a Cool-Mobil Kft.csapata.

 
ELÉRHETŐSÉG
Hívjon minket bizalommal! Visszaszámláló!

Az oldalunkon cookiekat használunk.

A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben